Texterna är skyddade av upphovsrättslagen. Den som publicerar citat från dessa texter ombeds ange källan med länk.

måndag 17 maj 2021

Astrologisk alkemi & själsåterkoppling efter känslomässiga svårigheter

Det här inlägget ska, utifrån ett astrologiskt perspektiv, handla om något så ”icke glättigt” som känslomässiga svårigheter och traumatiska upplevelser: 

Detta i ljuset av att förstå att det kan läkas utifrån ett astrologiskt perspektiv. Samt också hur och när. För sådant speglas i det personliga horoskopet, som därför är vägledande.

Det är det jag ska (försöka)”bena ut”.

Detta är del 1 av 2 (som är en fördjupning).

~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~

Det är mina texter på denna blogg. De är skyddade av upphovsrättslagen info HÄR. Så du som publicerar citat från dessa texter ska ange källan med länk. (Jag har fått veta att någon tar av mina texter utan att ange källan - se HÄR om det) - även det som citeras av andra.

~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~ 

Det finns många astrologiska tolkningar med ”positiva löften”, åtminstone i de allmänna ny-full-månetolkningarna och/eller tidningars ”dags-vecko-års-horoskop” etc. Jag vill poängtera att jag också lägger in en del sådant i mina allmänna ny-full-månetolkningar, men jag tar också med djupare saker. Jag poängterar också att det även handlar om var himlakroppar och aspekter hamnar i det personliga horoskopet. Men jag tolkar inte personliga horoskop så ytligt.

I denna artikel vill jag ”ge” något till alla som är intresserade av horoskoptolkning och som upplever att livet inte alltid är – eller har varit - så ”glättigt”… Jag vill ge astrologiska insikter och läknings-tips bl a.
Men visst är det väl så att många tycker om att läsa tolkningar som utlovar ”guld och gröna skogar” och att allt är och blir bra, vilket en del tolkningar lovar vid varje nymåne, fullmåne eller transitaspekter ”till alla”… Även om det inte blir så i verkliga livet för de flesta…

Men de som ser det ytliga med den typen av tolkningar, är istället mer intresserade av det som är astrologins sanna, djupaste väsen - att tolka det personliga horoskopet för att förstå planeternas roll och deras utvecklingspotential.
Det personliga horoskopet visar den ”livskarta” som var och en föds med. Denna astrologiska ”livskarta” visar grunden och vart man ska på sin personliga livsväg. Genom att också studera transiter (som tas upp i del 2 HÄR) kan man se var det finns svårare och lättare passager. Det gör att man kan förstå livet utifrån ett kosmiskt perspektiv och se en mening med svåra livshändelser. Och vad man göra – eller inte vid vissa tidpunkter i livet.

Den som t ex har känt sig: 1 to
talt maktlös, 2 lämnad ensam, 3 övergiven, 4 ratad, 5 hotad, 6 kränkt, 7 totalt chockad - har upplevt en "typ av" trauma. I lägre eller högre grad.  När ett chockartat trauma inträffar, går kroppen i ett undantagstillstånd och "frysresponsen" aktiveras (om man kan slåss eller fly, har man generellt en känsla av kraft). Detta frysta svar måste sedan antingen urladdas eller undertryckas.

Många (de flesta?) som erfarit sådana djupgående saker i livet, är inte så intresserade av tolkningar som ständigt utlovar t ex ”nu är bästa tiden”, för de frågar sig istället (ungefär) ”Varför är vi här på Jorden? Vad är syftet för mig, vad är min egen personliga väg, uppgift och ”lösning” på svåra saker som händer på livets väg?

Det kanske är de som har ett djupare synsätt, för de har varit med om väldigt svåra saker och ser därför under ytan och vill förstå saker ”högt-djupt-brett”. Kanske? För det är ju så att många verkligen inte har en enkel väg i livet, utan har råkat ut för väldigt svåra saker, bl a trauman. Men många på denna planet har inte varit med om särskilt svåra saker och kommer inte att vara med om det. Tänk om traumat och dess upplösning är just det som har nyckeln till något mycket speciellt?

Födelsehoroskopet kan berätta vilka slags trauman vi möter, hur vi hanterar trauman, och när vi möter dem. Man kan se grundhändelser från tidig ålder. Vid vuxen ålder kan man se tiden då händelser (genom transitaktivering) ”kommer upp”. Samtidigt har man en chans att läkas genom medvetenhet och kan då ”förnyas” som person. På så vis har man nytta av horoskopet genom att se ”grunden”, aktiveringsperioder och också vilka ”medel” man kan använda under processen. 


Det är det som är ”astrologisk alkemi”!

Alkemi är vetenskapen om transformation. Enligt Clare Martin som skrivit boken ”Alchemy: The Soul of Astrology” brukar ordet alkemi (citerat): ”användas för att beskriva när två enheter eller energier kommer i kontakt hur båda ändras av mötet och en ny enhet eller tredje kraft skapas… Alkemi är en process som inleds av naturen, men som kräver medveten mänsklig ansträngning för att fullbordas… Alkemisterna arbetade naturligtvis med de sju synliga planeterna, avgränsade av Saturnus. Och ändå är det klart att de var intuitivt medvetna om de principer som vi nu förknippar med de tre yttre planeterna, Uranus, Neptunus och Pluto; principer som tycks hitta sin plats i det alkemiska systemet som aspekter av själen. De alkemiska texterna och bilderna avslöjar att det bara är inom den enskilda själen som de mystiska omvandlingarna kan äga rum och ges tillbaka till världen.” (INFO). Det kan också liknas vid ”Fågel Fenix” – transformation och återfödelse, vilket ofta går hand i hand med andlig utveckling.

Om du inte känner till ditt födelsehoroskop, rekommenderar jag att du tar fram det HÄR.

Syftet med vår livstid på jorden är att lära oss andliga lektioner
Våra andliga lektioner bestäms av karma från tidigare liv.
Om det inte fanns några utmaningar skulle ingen tillväxt uppstå.
Omständigheterna i vårt tidiga liv anges i vårt födelsehoroskop


Andlig utveckling tenderar att vara en ensam väg, så för dem som är redo att gå i den riktningen, finns det en tendens att livshändelser manar till en sådan riktning. Så trots det logiska sinnet fortsätter man att stöta på "udda saker", som ”udda” personer och händelser som trotsar logisk förklaring (tills man börjar studera det djupare, bl a i horoskopet). Då gör man det logiskt genom att förstå det som händer i förhållande till sig själv. Man börjar då att inse att man inte har fullständig kontroll över allt som sker.
Om man ​​blir medveten om och börjar följa sin sanna och djupt andliga livsväg, blir livet enklare och det finns en känsla av inre ”uppfyllande”, trots eventuella yttre problem, men man behöver länge gå en ensam väg.

~*¤*~~*¤*~*¤*~~*¤*

“Cause the wound
Is where the light
The wound is where the light
The wound is where the light gets in”
(Ur en låt av Jason Gray på Youtube HÄR som stämmer med ”grundbulten” i detta inlägg)

~*¤*~~*¤*~*¤*~~*¤*

 

Trauma förändrar oåterkalleligt – finns det en mening?


Psykologen Carl Jung hävdade att "Astrologi representerar summan av all psykologisk kunskap från antiken". (INFO).


Därför kan man förstå att astrologi och psykologi har en koppling till trauma, och man kan (utöver annat) också använda astrologi – födelsehoroskopet - som ett (av flera) läkande verktyg för att lösa upp trauma.


Födelsehoroskopet representerar det mänskliga psyket, den personliga ”mallen”, med vår egen personliga uppfattning och historia. I ett födelsehoroskop kan man se personens vision om världen utformas, det som är motigt, smärtsamt, det som är lättsamt, där syns styrkan och man kan se också historien.


Förr talade astrologer mer om "goda eller dåliga" aspekter i ett födelsehoroskop, än vad man gör nu för tiden, eftersom många astrologer förstår att allt finns för vår egen andliga utveckling. Utan lite stress i livet skulle vi nog antagligen bli mer eller mindre ”slätstrukna” för att ingen utveckling sker. Det är knappast ”karaktärsdanande” som det ju heter… Utifrån ett djupare synsätt så är, enligt bl a den buddhistiska synen, dessutom ”lidandet vägen till andlig upplysning”.


Allas reaktion på trauma är olika. För vissa är det en reflex under och omedelbart efteråt. Men för många andra kan det ta månader eller till och med år att acceptera och bearbeta. Det finns också de som t ex blir missbrukare eller sjuka efter trauma. Inte alla har samma tidsram, hjälp eller förmåga att återhämta sig relativt snabbt. Men många kommer förr eller senare till det läge när det är dags att spendera tid och energi på att läkas. När Pluto aktiverar ”grundtrauman” brukar många känna att det är dags för någon form av läkande metod. I del 2 tar jag upp olika metoder.


När posttraumatisk läkning sker så är den transformativ och kraftfull. Vilket innebär att med kunskap och djupa läkningsmetoder som redskap så har man makten att ändra sin historia. Men ändå finns det ingen enkel ”gyllene väg”, för den är inte identisk för alla. Men det finns en väg och det är motivationen att hitta vägen till att läkas och gå den. För ”den som söker finner”. Det följer också den s k ”attraktionslagen”. Man läker genom att gå igenom det. Genom att känna det. Genom att omvandla smärtan och också lära av den. Men man bör ha hjälp av terapeuter eller någon som kan vara ett stöd till en början. 


Trauma kan göra att man känner sig främmande från sitt sanna jag. När någon ställs inför händelser som missbruk, terrorism, krig, naturkatastrof eller något som bryter in med chock eller är väldigt onormalt ifrågasätts ofta tron på mänskligheten och ofta tron ​​på något högre. Det kan vara som att uppleva själens mörka natt eller … vara som ”ett helvete”...


Men många blir – eller är redan - andliga sökare och med det ofta också vad man kan kalla för ”finnare och upplevare”. De jobbiga händelserna brukar motivera många till att utveckla sin andlighet. 

Andlighet blir då en personlig kraft till något ”heligt”. Det har gett många en vacker läkningsväg och känslomässig frigörelse.


~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~


Karma, ödet - eller?


Horoskopet är som grund en astrologisk karta som speglar själens utveckling på Jorden. Där kan man se ”planen” som bygger dels på tidigare liv, och ”basupplevelserna” under uppväxten. Det finns ”invävt” i oss och speglar bl a våra reaktioner och sätt att agera och lösa situationer som vi möter och lär oss av senare i livet.

Sen finns det olika nivåer av lidande och visst är en del man hör och ser förskräckande, bl a finns det ju medfödda sjukdomar, men sett från ett högre perspektiv, med reinkarnation som grund och horoskopet som ”kartan” så kan man ana att det handlar om vad man kan kalla för ”våra jordiska kontrakt”… Vore det slumpen så skulle ju allt vara meningslöst. Men så tänker inte jag. Det finns, trots allt, en kosmisk glans i födelsehoroskopkartan...

Det finns ibland nyheter och globala
händelser (som pandemin) som hos många väcker rädsla och det kan handla om information som väcker mångas djupaste sår, rädslor och oro. En del av rädslan är medveten, men de flesta rädslor är både gamla och omedvetna. Det kan också härstamma från släktarvet, vad tidigare generationer upplevt och som finns som ”minnen” och som aktiveras ”i nuet”. Det kan göra att nervsystem inställs på hög beredskap. Många försöker agera som om allt är normalt, men känner oro och rädsla.

Många delar ju generationsplaneternas
stjärntecken. Alla andra på planeten som föddes under ungefärlig samma tidsperiod har ju samma Uranus och Plutotecken. Pluto belyser sådant som kan ”vingklippa” djupt och lämna ett själsligt, smärtsamt ärr. Men Pluto är också den som visar oss hur vi kan göra en genomgripande utrensning av det gamla, för att sedan komma med den stora genomgripande läkningen så att dessa ”vingar kan växa ut” – igen och det med nya insikter, kunskap och förmågor över det vanliga. Så Plutos roll är att ”under vånda dra fram något” vi inte kan nå med ett ”glättigt liv”, och det är ”diamanten” som är svår att putsa fram .

Ett annat exempel är Uranus, som i Skorpionen har ett gemensamt generationstrauma i stora drag (det gäller dock inte alla, det handlar ju om att se hela horoskopet) som kan handla om exempelvis: plötsliga kränkningar som påverkar självförtroendet djupt, plötsligt smärtsamt svek, plötsliga viljestrider med manipulation (lögner, undanhållande), plötslig medvetenhet om dolda ”giftiga” orsaker till ohälsa (jämför med Skorpionens ”giftgadd”), perioder av oväntad makt kontra oväntad maktlöshet, någon form av övergrepp - ofta i tidig barndom med en undermedveten upplevd brist på trygghet. Märk väl att man måste beakta hela horoskopet. (Läs mer om alla Uranustecken HÄR där man kan hitta sitt eget om man ej vet det.

De gemensamma generationstraumana
ska inte ses som ett ”straff” från Kosmos. Utifrån karma så inkarnerar alla vid specifika tidpunkter bl a för att arbeta igenom, läka och befria ”gamla sår”, i detta fall generationssår. När man beaktar Uranus generationens mening i ett horoskop, tittar man också på Uranus husplacering, samt aspekterna.


Det sägs att man föds i en familj, som en "själsgrupp" för att rensa karma tillsammans. Det finns också karma kopplat till förfäder Och vi balanserar allt detta kontinuerligt. När någon går emot sitt eget samvete och begår brott som att vara avsiktligt grym, stjäla, fuska, ljuga, etc. d v s intensiva 'moraliska fel', lägger det mycket allvarliga bindningar på själen. Det finns säkert även medvetna val, som handlar om vad man vill utvecklas genom etc av en anledning som vi inte så lätt förstår utifrån vår jordiska medvetenhet.

~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~


Hur kan horoskopet relatera till trauma?


Vårt eget soltecken (stjärntecken, födelsetecken) och aspekter från andra planeter visar vilka andliga lektioner vi lär oss under denna livstid och också vilken form av energi vi lär oss att använda. Inget stjärntecken är viktigare än de andra. 

Soltecknets utveckling genom erfarenheter sägs baseras på vårt lärande av att hantera olika energiformer. Vårt soltecken påvisar vår andliga livsresa.

Det sägs för jordtecken vara praktiskt, för vattentecken vara känslomässigt, för lufttecken vara mentalt och för eldtecken vara energimässigt och/eller andligt. Men detta är inte någon ”sanning stämplat i sten”, utan kan ses som en antydan till vad vi har som ”grund” för vår personliga utveckling under nuvarande liv. För att vara kreativa bör vi lära oss lektionerna för alla 12 tecknen.


Ett exempel är någon som i grunden är en kommunikativ och kanske känslomässigt ytlig Tvillingmåne som lär sig Fisksols-lektioner om personlig känslighet och konstnärligt uttryck. Men detta genom en ”konflikt” i personlighet och känslor som leder till utveckling av dessa potentialer. 

Husen som är 4-10-axeln,
d v s runt Medium Coeli och Imum Coeli (om HÄR), symboliserar föräldraaxeln. Horoskopet visar uppfattningen om föräldrar, för vi kan t ex ha syskon med mycket olika relationer till dem. Förutom föräldraaxeln är Solen och Månen indikatorer för våra föräldrar, Månen vår mor och Solen vår far (dessa roller är utbytbara i vårt moderna samhälle). Men även Saturnus spelar roll! Vi börjar vanligtvis inte helt utveckla vårt soltecken förrän vi blir självförsörjande och är fria från föräldrakontroll.

Det är viktigt att inse att när
vi föds och de första åren förhåller vi oss mer till vårt måntecken än soltecken. Omställningen tenderar att ske under våra 30-40 år när vi blir mindre beroende av föräldrakontrollen. Alla planeter nära 4/10-axeln ger en indikation på förhållandet med föräldrarna. Men även Solen och Månen lägger till föräldraegenskaper. Märk väl att det inte behöver vara biologiska. Det kan vara en mor-far-förälder, en adoptivförälder, äldre syskon eller någon annan som hade tog hand om oss under uppväxten! Det finns mycket att ”vaska fram” vid dessa horoskopkonstellationer, och det antyds även när något är/känns oklart, t ex när adopterade barn inte vet detta, men ”känner” inom sig att något inte ”stämmer” (ofta Neptunus eller Pluto).  

Vanligtvis motsvarar 4
: e huset och Månen den mer vårdande skyddande föräldern, och den 10: e huset och Solen är den förälder som visade världen, den ”fostrande”/bestämmande, traditionellt fadersrollen. Neptunus kopplat till detta kan t ex indikera en frånvarande förälder, antingen fysiskt inte där eller känslomässigt oåtkomlig. Om Solen eller Månen är nära föräldraaxeln kan det betyda att föräldrarna är större än livet för den vars horoskop det handlar om, dessa får nästan mytiska proportioner. Så titta i grund och botten på föräldraaxeln, placeringen av sol- och månaspekterna för. Det finns mycket mer, det finns nog tillräckligt med information för en hel bok… det här är bara grundkunskaper.

Hur relaterar detta sig nu till trauma? Trauma inträffar när en händelse eller serie av stora trauman eller mindre trauman skapar en störning i någons inre system, när tryggheten går förlorad och harmonisk utveckling störs. Det finns flera exempel där barn ignorerats eller t o m mobbats (se HÄR) av sina föräldrar och där det inte fanns någon som trodde dem. Dessa barn växte upp med djupt sittande trauman (mer HÄR). De stora traumana kan ses genom uppenbara, faktiska störningar; som fysiskt övergrepp, våld, till exempel. Mindre trauman kan vara mycket smygande och lätt avfärdas som icke-händelser, och ändå upptäcker man alltmer dess omfattning. Mindre trauman kan vara en skilsmässa, ett konfliktförhållande som har ohälsosamma konfliktelement, eller det kan vara att känslorna upprepade gånger avvisas eller förnekas, särskilt i barndomen, såväl i vuxenlivet. Omfattningen av vad som utgör de mindre traumana undersöks, oavsett källa.

Något att ha i ”bakhuvudet”: Glädjeyttringar, mycket energi, och liknande uppfattas tydligen enligt psykiatriker som ”fel” (?), precis som sorg, förtvivlan, ilska och depression etc… Man ska vara neutral. Varken må bra eller dåligt, alltså vara likgiltig. Det betyder att människor inte ska ha känslor eller känsloyttringar. Men utifrån astrologins synsätt, så finns i horoskopet en planet som speglar hur vi uttrycker och reagerar på ilska och frustration - särskilt när vi utmanas (planeten Mars); 
Men många behöver hantera energin så att den är i balans som en kraft att stå upp för oss själva och mod att t ex säga ifrån när det behövs, men på ett balanserat sätt. (Om detta i del 2). Att ha mobbats eller kränkts kan ge depression (t ex). Det är en reaktion p g a något som upplevts och är inte ”fel”… Det är snarare en sund reaktion på något som varit svårt, istället för att bara vara… opåverkad. Men det är genom sund hjälp som sådant här kan balanseras och frigöras… Då kan fler ha glädjeyttringar och energi, vilket är naturligt!


~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~

 

Vad kan födelsehoroskopet ge för ledtrådar?


Ett horoskop innehåller en samling information, så mycket att, vad man än föreställer sig att vi kan se där, så är det mångdubbelt mer.

Så - kan astrologer identifiera trauma eller extrema svårigheter i födelsehoroskopet?

Astrologer kan i allmänhet tyda teman i en persons horoskop som i stora drag anger signaturer som kan - i vissa livssituationer - trigga stress och svårigheter. Och de flesta människor har tider i livet som är svåra. Och andra tillfällen som är tilltalande och allt däremellan.


Det är mycket att studera om man verkligen vill förstå djupet av ett horoskop. Det tar lång tid att leta upp, sätta samman och förstå bara ett enda horoskop. Så det är sällan en astrolog har tid eller tar sig tid med att göra ett sådant ”djupdykningsjobb” för ett beställt horoskop – i så fall kostar det (vanligtvis) mycket! Men de som kan astrologi och har studerat sina egna och andras i förhållande till livshändelser har sett och förstått mycket och lär sig ständigt mer.

Födelsehoroskopet är resplanen för vår själs resa under denna livstid. Som alla resplaner kan det ändras eller ignoreras, man kan ibland inte veta var man är: Så det bästa sättet att komma dit man vill på resan är att ha en karta, istället för att be slumpmässiga främlingar om vägbeskrivning, kanske en plats att bo än att vandra runt utan fokus. Denna kosmiska resväg är användbar för att ge oss ett mer objektivt sätt att hantera trauma genom att påvisa och avslöja ”hållpunkter” och orsaker till ”nuets” problem. Dessa ”hållpunkter” är ”nycklar” till medveten uppmärksamhet om vägen till befrielse kan identifieras och avslöjas: astrologisk alkemi.

Smärta brukar ofta leda till tillväxt, motståndskraft, visdom och medkänsla. Många upplever att det finns en ”rening” i smärta som kan leda till djup transformation. Och att "vinsten" är att man känner sig levande och ett med allt… Någon som erfarit detta kan hjälpa andra läka och det är en vacker belöning...

Varje planet har en specifik typ av psykologi, vilket är en grund man behöver förstå innan man dyker djupare. Trauma är ett uttryck för vad vi håller i djupet i våra undermedvetna minnen. Det här är korta beskrivningar av de djupare sidorna hos varje planet/himlakropp. Notera - alla har inte de motigare egenskaperna framhävt i sitt horoskop – och liv. Det är just vilka och hur de inverkar, man studerar i horoskopet. Tänk också på att vi har annat i horoskopet som tyder på var vi har vår styrka ”medfödd”. Traumaantydningar vad vi ska erfara för att bl a kunna hitta en djupare kraft inom oss och nå stor visdom (etc), som också bör ”bäras fram” till omvärlden som inspiration, t ex om att ”inget är omöjligt om man ser möjligheter”:


- Solen: Vår självbild, självkänsla, jaget/egot, identitet, självförtroende och egoism. Solen identifierar, lyser och belyser, relaterar och skapar.

- Månen. Vår emotionella konditionering, barndom, rötter, vårdande erfarenhet, primär vårdgivare och känslomässiga reaktioner, utlösare, behov vi har såväl som relation till dem. Månen är sårbar, lynnig, känslig, empatisk. Månen kan också föra, aktivera och dra in någon i en trygghetsbubbla.

- Merkurius: Vår tankeprocess, möjliga mentala ”vridningar”, mentalt filter, sätt att kommunicera och uppfatta information, tankar. Tendenser till att stressa, kontakt-förbindelsepunkter.

- Venus: Våra värderingar, förhållande till samarbete, relationer, partnerskap, vad vi tycker är tilltalande och vart vi drar nöjen. Venus vill trivas, samarbeta, njuta, se det vackra.

- Mars: Vår självständighet, kampvilja, önskningar, hur vi går till vad vi vill i livet och hur vi relaterar till egen ilska och själviska behov. Mars attackerar, försvarar, skyddar, konfronterar, vill få saker gjorda.

- Jupiter: Vårt trossystem, förhållande till tro, hopp, tillväxt och överflöd. Jupiter förstorar, överdriver, skär bort hörn och går vidare – blåser upp sig...

- Saturnus: Vår osäkerhet, rädsla, känsla av brister. Saturnus hämmar, strukturerar, grundar, och kvarstår länge – men skapar karaktär och tålamod samt enorm klokhet utifrån lång erfarenhet.

- Uranus: Det som är förvånande, chockartat, ovanligt, plötsligt splittrande. Uranus stör, innoverar, kopplar ifrån, uppfinner, ger intuition, stark energi och ”telepati”.

- Neptunus: Det som är oklart, sårbart, ger besvikelse, ”sken som bedrar”. Neptunus suddar ut, löser upp, förvirrar, men sköljer bort egot och förhöjer till ”gudomligt” där klarhet finns.

- Pluto: Det som ”river ner”, förstör men omvandlar, regenererar, transformerar och bygger nytt med ny kraft och med visshet om livets djup och hemlighet...


Ovan är bara på en ytlig nivå, vi har många lager att gå djupare i efter att ha repat ytan med dessa planeter.


~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~


Månen, minnen och omedvetna känslor som ”triggas” i nuet

Födelsehoroskopets aspekter till Månen tenderar att påverka vilken typ av känslomässiga upplevelser vi tenderar att komma ihåg mest.

Genom att förstå vilken planetarisk arketyp som starkt påverkade vårt emotionella minne (d v s Månen) kan vi börja släppa känslomässiga tendenser som är mindre konstruktiva.

En planet som starkt aspekterar Månen, via kvadratur, opposition och eventuellt konjunktion, s k ”hårda aspekter”, påverkar emotionella mönster. Jag benämner en sådan aspekt som ”stark”.

Märk väl: det här är bara ytlig nivå, vi har många lager att gå djupare i.

Månen i stark aspekt till Solen:

En stark aspekt mellan Solen och Månen kan spegla en stark inre prägling utifrån olikheter mellan modern och fadern som ger en oharmoni, kanske konflikter, som sedan är förhärskande i de egna vuxna relationerna. Det präglar de egna mönstren i sättet att möta en annan vuxen part i relationer. I vissa fal kan detta handla om föräldrar som medvetet arbetade på sina olikheter.

Månen i stark aspekt till Merkurius:

I en stark aspekt tenderar flödet av känslor att avbrytas av tankar och tal. Någon med en stark Merkurius – måne- aspekt kan också prata om sina känslor utan att egentligen känna dem. Beroende på vilken typ av kommunikation som var dominerande i det de tidiga åren, kan det finnas ett mönster av tvivel, rastlöshet, oro eller självkritik i det undermedvetna som tenderar att komma ut under tider av stress.

Månen i stark aspekt till Venus:

Stark Mån-aspekt med Venus kan innebära att man försöker lindra inre osäkerhet av att inte ha känt sig älskad och uppskattad genom att söka popularitet och godkännande från andra.

Månen i stark aspekt till Mars:

Upplevelser av ilska, våldsamhet, hårdhet eller självhävdande från andra ger ett starkt intryck. Som ett resultat kan någon med stark Mars-Måne-kombination svara på livet med ett undvikande, övermodigt eller en konfronterande attityd. Ilska kan vända inåt och riktas mot jaget.

Månen i stark aspekt till Jupiter:

Känslor av att vilja belönas, erkännas eller lyckas tenderar att vara ett behov. Som ett resultat kan någon med stark Jupiter-Måne-aspekt svara på livet med en känsla av entusiasm och optimism, men känslorna tenderar att vara i obalans, kanske överdrivas ena stunden och vara låga i nästa.

Månen i stark aspekt till Saturnus:

Någon med en stark Saturnus-Måne-aspekt tenderar att uppleva att barndomens känslomässiga tillfredsställelse inte tillgodoseddes, utan åsidosattes: Det kan finnas minnen av kyla eller hårda krav, en tunghet eller känslor av sorg, som gett ett allvar. I vuxenlivet kan det göra att man åsidosätter känslorna och känner ansvarsskyldighet och har svårt att känsla riktig glädje och har svårt att visa känslor. Någon med en stark Saturnus-Måne-aspekt kan svara på livsutmaningar med en känsla av plikt och ambition.

Månen i stark aspekt till Uranus:

I stark aspekt tenderar oväntade händelser att tidigt i livet ”rycka upp rötterna”, som upplevs som intensiva eller traumatiska händelser: Ibland kan det handla om ”chockartade” sådana. Dessa kan kommas ihåg eller vara förträngda - men ger inre oro, kanske ”rastlös ångest”. Det kan finnas en känsla av att vara annorlunda än andra på något sätt. De med stark Uranus-Måne-aspekt kan svara på livsutmaningar med mycket laddade och plötsliga känslor.

Månen i stark aspekt till Neptunus:

Det kan i barndom ha funnits svek, besvikelser eller en sjuk eller ”onåbar” mor på något sätt, med känsla av ”övergivenhet”. Eller en barndom som var rörig och ostabil. Det kan ha gett en flykt in i drömmar eller fantasier, för att klara av en smärtsam situation i verkligheten. Men där kan också finnas osäkerhet kanske rädslor. I vuxenlivet kan risk för rädsla för ”övergivenhet” undvikas genom ”undanglidande” ageranden, eller en flykt till beroendeframkallande beteenden. Någon med en stark Neptunus-Måne-aspekt kan också svara på livsutmaningar med en ökad känsla av fantasi och inspiration som leder till konstnärligt uttryck– och/eller andligt sökande.

Månen i stark aspekt till Pluto:

En stark Måne -Pluto-aspekt kan tyda på att modern eller någon annan kvinna (t ex styvmor eller släkting) var kontrollerande, kvävande och/eller inte uppfyllde barnets känslomässiga behov. Kontrollen kunde ha varit öppen (t.ex. en dominerande, kvävande mor) eller subtil (t.ex. kontroll genom skuld eller manipulation). Det kan i barndom ha funnits manipulation, tvång och kontroll eller något djupt och ”dolt” under ytan, kanske hat inom familjen. Att växa upp med en sådan mamma kan påverka självförtroende, eftersom barnet kanske känner sig maktlös mot hennes vilja. Som vuxen kan personen fortfarande känna att modern har mycket makt över honom/henne. Ett mer subtilt uttryck för denna aspekt är undertryckt förbittring. Då kan lektionen vara att börja tillgodose sina egna känslomässiga behov, trots hur modern kan reagera. Då behoven undertrycktes starkt av modern, växte personen upp med att inte vara medveten om sina känslomässiga behov, och bär laddade, inre, känslor som ett resultat. Dessa känslor som undertrycks i det omedvetna kan t ex påverka partnerns humör. Som ett resultat kan partnern uttrycka de negativa känslorna personen har. Och personen kanske undrar varför partner agerar ilsket med resultat en turbulent relation.

(Notera att alla Pluto-mödrar inte är just så här.). Någon med en stark Pluto-Måne-aspekt kan dock svara på livsutmaningar med ovanligt djup insikt om människans natur, andra kan upprepa mönster av manipulation och kontroll. Eventuellt kontrollera sina egna känslor och inte ”släppa in eller ut”.

~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~

Födelsehoroskopet som vägledning

Trauma påverkar alla olika, beroende på ett antal faktorer - genetik, miljö, föräldraskap, åldrar då trauma inträffar etc. - vilket innebär att allas väg till läkning är annorlunda. Ibland kan det vara svårt att se var nästa steg är, mycket mindre vart vägen leder.

Ett upprepad uttalande i litteraturen om posttraumatisk stress-störning (info) är att den aldrig försvinner. Men andra är av åsikten att hjärnan är formbar av den mänskliga själens styrka: med det sagt att det inte är enkelt.

Det är värdefullt att lära sig se på sitt födelsehoroskop ur livskursens perspektiv och andlig anpassning, och man behöver inte veta mer än grunderna för att börja göra det.

De astrologiska tecknen i ett födelsehoroskop påvisar hur – och ofta när - vägen ut ur dilemmat är möjlig. I födelsehoroskopet kan man se vilka teman som traumat handlar om, och hur man kan förvandla smärta till läkning. Det svåra i ett födelsehoroskop innehåller också i de flesta fall, tillväxtens och så småningom befrielsens frön. Just det som sårar kan inspirera till att förstå vad som är orsak, vad livet har blivit och kan bli.

Många upprepar ohälsosamma mönster i relationer med andra och i som ett slags eget ”självdestruktivitet”: Detta för det är svårt att förstå att tills orsaken är läkt tenderar det att fortsätta i det yttre livet, manifesterad i olika skepnader, som ”skrapar” på de gamla punkterna och tillför smärta.

De som sårar, återspeglar de egna inre djupa, undermedvetna olösta blockeringar. Istället för att älska oss själva med de "misstag" vi gör i livet (som ju alla gör i livet) kan många undvika allt som påminner om det gamla. Vilket gör att det är svårt att engagera sig fullt ut i livet i livet. Och istället för att finna ut vad som läker, bär många på på självkritik och negativ självbedömning, kanske också självförakt, vilket samlar allt mer av samma smärta.

Det här kan leda till att en del får kronisk fysisk smärta, hjärtarytmier eller kanske utbrändhet (detta är exempel). Kanske söker en del ständigt läkare som inte hittar något fel, alla värden är bra, men personen får kanske en burk med någon medicin... Om där istället finns psykisk smärta och ångest ges dämpande medicinering: En del söker sig till alternativare, och det kostar förstås mycket pengar och ofta ger det inte bot.

Många blir beroende av självmedicinering genom alkohol och droger, för att undvika att känna den inre smärtan. Andra går i ständig och långvarig terapi med lite eller inga framsteg. Andra förtrycker sitt trauma genom att täcka över det genom att vara arbetsnarkoman eller som perfektionist som städar varje vrå i hemmet – men inte sitt inre. Många söker materiell framgång som ersättning för den kärlek och det godkännande som saknas inuti. Andra kanske missbrukar godis.
Detta speglar en ständig upptagenhet utanför det inre, för att undvika att möta det. Kanske en del undermedvetet drar till sig känslomässigt problematiska eller otillgängliga relationer som en ”spegling” kring det som är olöst.
Ovanstående är exempel på hur det kan te sig.

Så hur kan man använda horoskopet som vägledning? Man tar fram horoskopkartan och söker efter vilka konstellationer som stämmer med det man själv upplever (utifrån de beskrivningar som finns ovan) – och har upplevt tidigt i livet. Man lär känna varje del och hur de samverkar och är i ”konflikt”. Det är grunden.

När man tolkar födelsehoroskopet kan man spåra sådant som stämmer med personens vuxna ”tuffa” upplevelser, baserat på grundorsaker i barndom. Det brukar passa in i de övergripande huvudtemana för denna livstid.

Utifrån det försöker man förstå budskapet. Vad är syftet med att lära av det? Vad kan man göra för att ”höja sig över det”? Märk väl, att det är sällan eller aldrig man minns vad som hände väldigt tidigt i livet, så man bör förstå det man inte uppenbart vet – också. Det kan finnas situationer som att man som barn grät i sin säng, och ingen brydde sig. Eller att någon vuxen stängde en dörr framför barnet som ville komma in i det rummet… och därmed inte fick. Ja det kan skapa trauma, trots att det inte var menat som något illa! Men det kan leda till en ”chock” och en känsla av att inte vara ”välkommen” i vissa situationer senare i livet. Det finns givetvis värre trauman, men detta var ett par exempel som också kan existera och påverka en vuxen. Vissa är dessutom känsligare än andra, vilket horoskopet ger ledtrådar om.

Sådana insikter kan vara till hjälp för att förstå grunden, och därmed stärka självkänslan och även hjälpa till med att känna trygghet. Det medverkar till att man kan se och förstå vägen, vart man kommer från och vart man bör gå. Man kan lättare, med horoskopet som grund, reda ut det och känna igen störningarna i sitt inre. Är man insatt i reinkarnationsläran kan man förstå karmiska teman.

Man kan också meditera på några av de arketyper som de tuffaste konstellationerna speglar. Är man förtrogen med bön, kan man be om förståelse och vägledning till läkningen: det brukar visa sig som något någon säger, en artikel, ett youtubeinlägg eller en bok, kanske.

Vad man också kan se om man fördjupar sig i horoskopets planet och hus-betydelser är att trauman också odlar känslomässig styrka, medkänsla och djup förståelse, medvetenhet, och läkningen en överlevnadskraft, djup andlighet och balanserat självuttryck. På vägen kan man möta många lärdomar, och kopplingar till andra och nya personliga relationer. Men det kan vara en lång process och om man kan studera planeternas kopplingar ger det intressanta kunskaper och insikter. Man kan också se när viktiga transit-tider kommer och förbereda sig för dem. (Detta tas upp i del 2).

Om man har någon av sammanställningarna som antyder trauma i horoskopet, och får en transitering till detta är det möjligt att det kan skapa trauma senare i livet. Men traumat är sällan så inbäddat och generaliserande när det skapas i ett horoskop senare, än när det förekommer hos någon som redan har denna sammanställning.

I horoskopet finns också vår utvecklingspotential och möjligheter att lösa blockeringar och trauman. Så allt startar i barndom, men bygger på tidigare liv och att vi har saker att erfara, lösa, lösa upp och trygga i detta liv. Horoskopet är kartan. 

Tecknen på trauma i ett födelsehoroskop brukar finnas hos Pluto och Uranus, i första hand, som kopplas till det individuella planet. Placeringen av Uranus i ett födelsehoroskop ses som en av de viktigaste nycklarna för att väcka och låsa upp detta.

Detta var del 1 av 2.

~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~

Läs om viktiga planetplaceringar som under flera år speglar vår kollektiva utveckling R 

På himlavalvet sker ofta retrograda planetrörelser, som många uppfattar som "dåligt" men är det verkligen så? Läs HÄR.

Lär dig litet grunder i astrologin HÄR.

LÄS MER OM ASTROLOGISKA TOLKNINGAR HÄR.









Födelsehoroskopets aspekter till Månen tenderar att påverka vilken typ av känslomässiga upplevelser vi tenderar att komma ihåg mest.  Genom att förstå vilken planetarisk arketyp som starkt påverkade vårt emotionella minne (d v s Månen) kan vi börja släppa känslomässiga tendenser som är mindre konstruktiva. En planet som starkt aspekterar Månen, via kvadratur, opposition och eventuellt konjunktion, s k ”hårda aspekter”, påverkar emotionella mönster. Jag benämner en sådan aspekt som ”stark”. 
Märk väl: det här är bara ytlig nivå, vi har många lager att gå djupare i.
 LÄS MER OM ASTROLOGISKA TOLKNINGAR HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar