Texterna är skyddade av upphovsrättslagen. Den som publicerar citat från dessa texter ombeds ange källan med länk.

tisdag 17 september 2019

Chiron i astrologin "The wounded healer” - lektioner och välsignelser

Chiron är en liten planet/asteroid med en ovanlig bana som upptäcktes på Alla helgons dag 1977. 

Den har visat sig ha betydelse i det personliga horoskopet och astrologer har ivrigt anammat dess arketyp. 

Den största betydelsen man gett den är "The wounded healer” (den sårade helaren i mytologin)

Chiron är även en symbol för ”vårt sårade inre barn” och dess position i vårt personliga horoskop påvisar var någonstans vi blir känslomässigt sårade och hur vi kan gå tillväga för att läkas. Det handlar om att använda "nyckeln" för Chirons symbol är just en nyckel.

Denna artikel ger inblick i Chirons roll inom astrologin och längst ned kan du också finna vilket stjärntecken som du har Chiron i, samt få en glimt om vad det kan betyda för dig. 
För att få ett ordentligt grepp om hur Chiron inverkar i vårt liv, måste man ställa upp ett horoskop och beakta hus och aspekter.


**************************************

Chiron i mytologin och astrologin

Inom astrologin menar man att Chiron visar på de ”gamla” sår som vi också har fått förmågan att kunna läka/hela (oftast med hjälp av alternativa metoder). 

I mytologin var Chiron en gud och en stor helare. Han var den bästa av centaurerna (och odödliga) men skadades av Hercules med en giftpil som Chiron själv hade lärt Hercules att göra. Det gav en obotlig skada, som han fick leva med. I mytologin var Chiron en helare redan innan han sårats.

I våra födelsehoroskop visar Chiron på var/hur vi har lidit, och var/hur vi kan finna vägen till läkning. Samt också där vi kan ha ett läkande inflytande på andra, även om såret till viss del inte är läkt. 

Många menar att man helt kan läka sitt gamla sår, vilket är en positiv omtolkning från mytologins Chiron vars sår aldrig till fullo läktes: Det gör också känslan av att livets smärta har ett specifikt syfte och en mening. Det handlar om att utveckla medkänsla och visdom och att dessutom läka andra på grund av att man erfarit sin egen smärta. Denna tolkning utifrån mytologins Chiron är giltig som ett sätt att arbeta med sina egna känslomässiga sår. Chirons smärta tjänar ett liknande ädelt syfte i mytologin. Men där är Chiron redan en lärare och healer, innan han blir sårad.

När vi verkligen förstår mytologins Chiron, kan vi också förstå att vårt personliga lidande är en ”gåva” till oss gällande för vår roll som ”den sårade healern”.När man förstått ”såret” och också börjar gå vägen för att läkas, kan man bäst hjälpa andra som sårats på liknande sätt eftersom man har medlidandet och förståelsen. 
Det är det som Jung också talade om (info 1 2 ).

I mytologin representerar Chiron det kloka djuret, en naturlig kraft, som på eget initiativ har valt att tjäna människans evolution och medvetande, snarare än att blint följa sin egna instinkter i djurriket. Liksom "hjälpsamma djur" i sagorna, vänder Chiron ryggen åt det barbariska i sin instinktiva natur, i syfte att tjäna det evolutionära mönster som han anser vara vägen framåt för hela livet.

Det finns mycket debatt om vilket stjärntecken som Chiron styr (härskar över). Jungfrun och Skytten har fått rollerna som troligaste kandidaterna, men andra hävdar att det är Vågen och andra menar Skorpionen. Barbara Hand Clow (författare till Chiron: Rainbow Bridge Between the Inner & Yuter Planet ) uppfattar  Chiron som medhärskare till Jungfrun. Men än så länge har man inte enats om den saken, men troligtvis är Jungfrun härskare eftersom den traditionella Merkurius av många astrologer inte accepteras som den sanna härskaren och egenskaperna hos Jungfrun har många likheter med Chiron...

Chirons röda tråd

Astrologer menar att viktigast är att vi tittar på namnet som valts för denna himlakropp genom dess upptäckare, Charles Kowal. Namnet ledde naturligtvis astrologerna till att utforska den antika mytologin om Chiron. Från denna berättelse har man dragit betydelsen av den ”sårade helaren”, mentor och lärare av hjältar.

Och härifrån har man lagt in olika betydelser som gör att kunskapen om Chirons astrologiska innebörd växer. I och för sig har det resulterat i ett ”stort utbud”  som astrologer föreslagit- ungefär som en ström av ”brainstorming” av dess betydelse och tolkningar. Astrologernas brainsstorms-förslag gällande Chirons roll i horoskopet ser ut så här: Problemlösare, sökande, lidande, sår, integrering, healing av gamla sår, medkänsla, försoning, förlåtelsen - liksom det som ”föds” fram ur detta till världen: det kan vara personer som t ex blir hjälpare med förmågor/egenskaper som helare, shamaner, magiker, eldsjälar som startar och driver något som är gott för mänskligheten, hjältar, martyrer, ”Krisusgestalter”, gurus likaväl som filosofer, astrologer.., och så vidare..!

Men det är ändå här, bland dessa brainstorms-förslag, som man kan finna den ”röda tråden” som säger något om Chirons roll i våra horoskop – och därmed i våra liv!

Chiron pekar på var i livet och på vilket sätt vi är – och kommer att agera som – ”sårade barn” till dess vi börjar läka detta och efter att vi gjort det också står upp som hjälpare.

Chirons position i horoskopet kan också berätta för oss i vilken del av livet vi tillämpar  holistisk uråldrig visdom. För dess roll är också att ”bygga en bro” mellan de yttre och de inre planeterna (Uranus, Neptunus och Pluto) och det hjälper oss så att vi kan växa i kosmisk vishet.  
Vi ges alltså möjlighet att växa ”Härifrån till evigheten”..!

Chiron uppmanar oss alltså att gå vägen till ett helande, eftersom det är genom behovet av  helandet som vi väcker helaren inom. Därför erbjuder Chiron oss alla en möjlighet att bli en helare, den högsta andliga kallelsen i ett mänskligt liv. 

Chiron i det personliga horoskopet


Chirons läge i horoskopet visar alltså, som nämnts, de själsliga ”såren” som vi bär med oss från mycket tidiga skeden (i detta och tidigare liv). Det är den del av oss som inte "passar in"; Det är förankrat i en livssituation som vi inte kan ändra utan vi behöver ta itu med den istället.

Sårets" egenskaper” - vilka omständigheter det handlar om - visas av Chirons tecken, hus och aspekter. Dess läge i horoskopet visar :t ex där vi känner oss otillräckliga, kanske skäms, kanske har komplex, mindervärdskänslor eller där vi bär på känslomässig smärta, sorg eller ångest. Tolkningen visar "bredden, djupet, var och hur". Det här är lärdomar vi har kommit in i detta liv för att utvecklas och växa genom.


Chirons påvisar att just den slags smärta man själv genomgår också att göra med utvecklingen av medkänsla. Vårt Chironteckens tema kan även ge en djupare förståelse för vad som driver oss att både (omedvetet) agera som ”det sårade barnet” och att också ta itu med vårt eget läkande av de egenskaperna. Att läka vårt sårade barn, helt enkelt.

Se på Chirons symbol: en nyckelDen kan man låsa eller låsa upp en dörr med. Chiron är ”nyckeln” som vi kan låsa upp orsaken till smärtan med för att läka den. Genom det växer vår djupa förståelse och ödmjukhet. När vi blir upptagna med att läka oss själva börjar vi automatiskt att hjälpa andra och då faller också smärtan in i bakgrunden.

När man vet Chirons position i födelsehoroskopet, kan man alltså få djup inblick i sin egen healingväg - den fysiska, känslomässiga, mentala och andliga - och därmed agera mer medvetet och avsiktligt i processen. Chiron symboliserar alltså vad vi själva måste göra upp med för att läkas, inte sällan under svårigheter och "slit" för att kunna läka dessa inre sår, liksom de misstag vi kan göra under processen.

Många kan inte acceptera sitt "sårade barn" - sin svaghet - utan förnekar det, andra kanske tar på sig offerrollen, eller kanske missbrukar p g a att de inte kan möta det. Åter andra försöker fly det på andra sätt, t e x genom att överkompensera det området. Men förståelsen för Chirons roll i horoskopet kan göra det lättare då man kan förstå och använda den nyckel (vägen, medlen, redskapen) man har till sitt helande. En nyckel kan man ju, som nämnts, låsa eller låsa upp en dörr med.

Att läka Chirons sår

Chiron finns där ”där det ömmar”. Helaren Chiron inom oss påvisar också när vi kan låsa upp dörren genom att acceptera det oundvikliga som en källa till visdom. Det är främst när Chiron aspekteras av starka transiter (konjunktion, opposition, kvadratur) brukar "det sårade barnet"  komma upp till ytan. Då bör vi agera för att frigöra det sårade barnet och väcka det nöjda barnet.

Det kan handla om att meditera, bearbeta sina känslor och arbeta på att överkomma rädslor eller att affirmera för att stärka sig och bli mindre sårbar. Man kan gå vägen utan någon annan metod än mediation och bearbetning av sårade känslor, men man kan ta till olika "redskap" som avslappningsband, massage, Rosenmetoden eller psykoterapi.. 

Samtidigt ger det oss livsinsikter som även kan vara till hjälp för att vi ska kunna hjälpa andra! För den som känner eller har känt smärta, brukar också öppna till medlidande med andra och då också vilja vara till hjälp. Oftast genom att ge ”medel/vägar” för att lindra eller bota andras likartade känslosår.

Det kan handla om att vara massör, akupunktör, psykoterapeut eller yoga-eller meditationsledare för att nämna några få exempel. Det handlar vanligtvis om alternativa metoder när det handlar om Chirons läkeväg. Det kan lika väl handla om en vän i vänkretsen som lyssnar, stöttar och vägleder sina vänner.

Chiron - en ”regnbågsbro” till högre medvetande

Man kan säga att innebörden av Chiron ligger i att gå bortom vår smärta, omfamna vår smärta, överskrida vår smärta, ge mening åt vårt lidande, och i slutändan att använda den för att hjälpa andra.

Så Chiron handlar mycket om kärlek, medkänsla och förlåtelse.

Astrologen Barbara Hand-Clow betraktar Chiron som en ”regnbågsbro” till högre medvetande vilket hon beskriver i sin bok ”Chiron: Rainbow Bridge Between the Inner & Outer Planets!”(Info)

Hand-Clow ser Chiron som en ingång till medkänsla för genom det får vi möjlighet att utvecklas för att hitta vårt sanna och individuella syfte (Uranus), väcka vår djupaste andliga och medkännande sida (Neptunus) och förvandla vårt medvetande och stiga över egots bekymmer (Pluto). 

Det finns astrologer som hävdar att den stora majoriteten av människorna som lever vid denna tid förmodligen inte är medvetna om sina Chiron-energier, och om individen inte utvecklas, kan Chirons position i horoskopet inte börja ”fungera” fullt ut, och i bästa fall kan dess energi uppfattas som en slags ”undertext”.

Vissa astrologer ser på Chiron med en nästan religiös känsla av vördnad. Andra avfärdar den som intet, men som en obetydlig klump av sten eller, ännu värre, is, och ger den inte mer astrologisk betydelse än en litet skräp...

Att läka Chirons ”sår” läker självvärdet och attraherar människor och situationer med bättre kvalitet i våra liv. 

Det absolut heligaste syftet som Chiron har är att genom ”sår”, ”svagheter” och ”smärtor” väcka vackra själar som hjälpar de som lider. Det sker vare sig fort eller enkelt.

Men det är Chirons lektioner och välsignelser!


 ********************* ****************

FINN DITT CHIRONTECKEN


Om du inte har tillgång till ditt födelsehoroskop, eller har svårt för att förstå det, kan du enkelt slå upp det stjärntecken som du har Chiron i tabellen här genom att fylla i dina födelsedata.

GÖR SÅ HÄR:
1:
Leta upp födelseår, födelsedatum, födelsetid i denna tabell och se vilket CHIRON-tecken du har HÄR:
2:
ELLER
fyll i födelseår, födelsedatum, födelsetid här så räknas det ut på denna sidas kalkylator:

Där kan du läsa en KORT beskrivning (OBS; det är förenklat, till skillnad mot om man gör en fullständig astrologisk tolkning i det personliga horoskopet).



************************************************************************

Chirons betydelse i de 12 stjärntecken:

Här kan du läsa en beskrivning om Chiron i alla 12 stjärntecken:

(OBS; det är förenklat, till skillnad mot om man gör en fullständig astrologisk tolkning i det personliga horoskopet): gå in på dessa länkar:


********************************************************************************

Chirons betydelse i de 12 husen:

(OBS; det är förenklat, till skillnad mot om man gör en fullständig astrologisk tolkning i det personliga horoskopet):
************************

Chirons aspekter till andra planeter:

(OBS; det är förenklat, till skillnad mot om man gör en fullständig astrologisk tolkning i det personliga horoskopet):

***************************************************************************

Chirons transiter till andra planeter:


(OBS; det är förenklat, till skillnad mot om man gör en fullständig astrologisk tolkning i det personliga horoskopet):

*********************************************

MER OM CHIRON:



Ett intressant föredrag av Christine Downing, Ph.D:
“Only the Wounded Healer Heals” som bl a handlar om Chiron: 

OM CHIRON i Fiskarnas stjärntecken 2010-2018 i en allmän tolkning om vad det betydde för oss alla. När Chiron nådde viktiga områden i vårt horoskop, skedde viktiga utvecklingssteg som hör samman med dess symbolik: 
LÄS  HÄR HÄR HÄR

(Mer om astrologins Chiron HÄR HÄR HÄRHÄR: HÄR:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar