Texterna är skyddade av upphovsrättslagen. Den som publicerar citat från dessa texter ombeds ange källan med länk.

söndag 10 maj 2020

Inspiration från ovan! Har de gnistrande stjärnorna något budskap?


Natthimlen har alltid fascinerat mig – och hela mänskligheten. De glittrande stjärnorna i fjärran har kanske alltid påmint människor om andra världar och himmelska krafter som kanske påverkar vår egen värld? Ja, mänskligheten har nog sedan urminnes tider tittat på himlen i förundran, med en önskan att förstå vår plats i universum?

Stjärnorna har ofta setts som magiska och mystiska. I mytologiska, religiösa och andliga system runt om i världen har vackra lysande stjärnor sin plats och betydelse. Universums mysterium återspeglas i dem. Forntida kulturer identifierade ofta stjärnor med kraftfulla gudar. De representerar avlägsen gudomlig kraft eller energi. 

Människor från olika världsdelar, alla traditioner, i alla tider, har sett upp och ser upp på himlen och stjärnorna i bön. De flesta har sänt eller sänder önskemål till riket där ovan och hoppas att det finns någon som lyssnar… Det är (oftast) ödmjukt och det är (oftast) vackert.

Stjärnor är långt borta och de representerar också mål som är svåra att nå eller som är omöjliga att nå. Beroende på synvinkel, kultur och tro i allmänhet representerar stjärnor ofta avlägsna mål som vi inte ska nå; å andra sidan representerar de ädla, ljusa och bra mål. För att komma fram till stjärnorna bildligt måste man med tid, kraft och möda försöka. Det gamla latinska citatet säger ”Ad astra per aspera”, vilket betyder att man måste genomgå stora svårigheter för att nå gudomliga höjder.

Stjärnor är det förflutna och framtiden, universumets öde skriven på det himmelska valvet. Det är konstigt och knappast möjligt för en människa att fördjupa även avståndet i rymden.

Några av stjärnorna vi ser från vår plats på jorden finns inte längre; vi är i deras långa förflutna. Det kan låta konstigt och det väcker definitivt många frågor. Kanske är det den eviga magin i den avlägsna, lockande och oemotståndliga kraften i glittrande stjärnhimmel.

Stjärnsymboler representerar oftast något bra och positivt. I samtidskonst, design och modern värld i allmänhet används stjärnor ofta som en symbol för något vackert, bra och positivt. Vi använder termen ”stjärna” för att beskriva en person. Det kan också vara en synonym för stor framgång som ger berömmelse och ära…

Stjärnans symboliska betydelse är enorm och komplex, men den kan sammanfattas i flera koncept och idéer, den av gudomlig, avlägsen, mirakulös, enastående, ljus, bra, vägledande och upplysande.

Människor har länge utvecklat idéer om att det finns mystiska besökare som kommer från stjärnorna och som en gång vandrade Jorden. I modern tid finns det många teorier och hela rörelser relaterade till besökare från stjärnorna.

Den allmänna tanken med astrologi är att leta efter svar från ovan, och att händelserna som inträffar på Jorden, både för individer och samhällen, är ”skrivet” i himlen via de kosmiska kropparnas, stjärnornas och konstellationernas positioner och deras rörelser genom himlen under en viss tid. Astrologer försöker tyda budskap ”från ovan” genom att studera himlen och tolka människans ”öde” utifrån stjärnorna och planeterna.

***~¨*.¸¸¤¸¸.•*¨~*•¤~**

Stjärnfall det korta undret

Betydelsen av stjärnfall (stjärnskott, meteorregn, meteorsvärm) beror på lokala traditioner. Vissa kulturer har alltid haft stark övertygelse och vidskepelse i betydelsen av stjärnfall. Grekerna och romarna trodde att kometer, meteorer och meteorregn var tecken på att något gott eller dåligt hade hänt eller skulle hända.

Det finns historiska referenser som vittnar om att människor var rädda för sina konungars liv efter att ha bevittnat stjärnfall på himlen. Ankomsten av en komet kunde också tyda på att en storhet föddes, och det finns de som hävdar att stjärnan på himlen som ledde till Betlehem och den nyfödda Jesus var en komet, andra att det var Venus och åter andra har hävdat att det var en konjunktion mellan Saturnus och Jupiter. Men om detta ”tvista de lärde”!

Enligt judisk och kristen tradition återspeglade stjärnfall bl a fallna änglar. I vissa delar av Asien sågs stjärnfall som ett dåligt tecken. I Europa vid den tidpunkt då den grekiska astronomen Ptolemaios syn på kosmos som ett universum av sammankopplade sfärer blev ortodoxin, fanns det en allmänt accepterad och mycket poetisk förklaring till ”fallande stjärnor” som överensstämde med andra djupt hållna trosuppfattningar.

Vissa traditioner förr, trodde att gudarna, överväldigade av nyfikenhet, ibland tittade på Jorden mellan sfärerna, och att en stjärna eller två i det ögonblicket kunde glida genom klyftan och bli synlig som en fallande stjärna eller ett stjärnskott. Eftersom gudarna tittade ner just i det ögonblicket ansågs det vara en utmärkt möjlighet att lämna ett önskemål med garantin att gudarna hörde dem. 

Stjärnfall symboliserar ett kort flyktigt ögonblick i livet, precis som det korta undret att se en stjärna ”skutas” över natthimlen. Dessa är tecken på himmelska krafter som styr och upplyser vår väg. De betraktas ofta som ett ödestecken, ett bra tecken som bevisar att vi är på en bra väg.

Forntida sjömän såg en fördel i att navigera på öppet hav på natten. Genom att observera ett stjärnskotts riktning kunde sjömän förutspå hur vindarna skulle blåsa. Denna information är praktisk när instrument inte fungerar.

Stjärnfall sågs också som gåvor från gudarna, vilket påvisar hur unika och drömlika man uppfattat dessa – och många kanske gör än? Ja dessa lysande fenomen på natthimlen har fascinerat individer under hela historien genom. 

Enligt vanlig utbredd tro är att ett stjärnfall är bra tecken, som kan göra att det man önskar när man ser en fallande stjärna kommer att gå i uppfyllelse. Det symboliserar tur, en förändring, att en stor händelse kommer och också avslut. 

Ett stjärnfall kan ses som en påminnelse om den storhet vi ännu inte känner till och det enorma vi ännu inte upptäckt. I det hebreiska gamla testamentet hänvisade termen "stjärna" till alla himmelska kroppar, utom Solen och Månen. En del kopplar stjärnor till kristusljuset, till änglar och/eller guidning. Ja, stjärnfall kan ses som en påminnelse om en högre existens (för många innebär det Guds, eller ”källans”). Att se ett är mer än bara tur, det är en välsignelse!

Tänk på de människor som har kommit och gått och den kärlek och ljus de lämnade efter sig här på planeten. Ibland kanske ett stjärnfall kan ses som deras sätt att säga: ”Jag är fortfarande här, jag tänker på dig, och väntar på dig”. Det ger känslor av vördnad!

Det har länge sagts att när vi tittar upp på natthimlen och ser ett stjärnfall, ska vi stänga ögonen och göra en önskan. Varje gång man har turen att se ett stjärnfall och gör en önskan är det som en liten bön, förklätt till önskemål, för att be Gud om vad man känner sig behöva just vid den tiden. Man bör behålla sin önskan i sinnet. 

När vi önskar till ett stjärnfall delar vi samma förundran som våra gamla förfäder gjorde för många, många århundraden sedan. Något mystiskt och vackert och något utanför vår kontroll. Stjärnfall representerar kärlek och möjligheten att vi kan vara i samstämdhet och kontakt med en unik forntida själsfrände, som precis som vi upplevde unika stjärnfall från samma område på himlen. Att se ett stjärnfall är att vara med om himmelska underverk.

Nästa gång du önskar till ett stjärnfall, tänk på de gamla och vad de trodde, tänk på resan den gör och ta in hur magiskt och majestätiskt universum är. Du kommer att få mer igen!


~~ ^^ ¨~¨~¨~¨~ ¤ ¨~¨~¨~ ~~ ¤ ~~¨~¨~¨~ ¤¨~¨~¨~¨~ ^^ ~~

Veckodagarnas namn härledda från planeter

Hela året, från soluppgång till solnedgång, reglerade människor i det medeltida Europa sina liv baserat på position och rörelse av himmelska ”belysningar” (Solen och Månen), planeterna och stjärnorna som utgör zodiakens tecken. 

Till och med språket under veckodagarna visar på detta inflytande, med latinskt baserade namn härledda från planeter.

Man kände bara till Solen, Månen samt de fem av himlakropparna som går att se med blotta ögat (av de vi idag kallar planeter). Det var därför de under antiken kallades de sju heliga planeterna.

Svenska, Latin – Planet
Lördag, dies Saturni – Saturnus
Söndag, dies Solis – Solen
Måndag, dies Lunæ – Månens dag
Tisdag, dies Martis – Mars (Tyr)
Onsdag, dies Mercurii – Merkurius (Oden)
Torsdag, dies Iovis – Jupiter (Tor)
Fredag, dies Veneris – Venus (Freja/Frigg)
SE MER HÄR

~*~*~*~¤*~*~*~*~***’ ¤’***~*~*~*~¤*~*~*~*~

Venus – planetär dopamin för hjärnan!

Venus bana ligger innanför jordens bana och alltid nära Solen på himlen. Innan Solen går ner och himlen blir tillräckligt mörk, lyser den vackert på ena sidan en kort stund. Den ses också på andra sidan en kort stund innan Solen står upp. Den nämns också som dagsstjärna, en liten vit fläck tydlig mot den blå dagshimlen. Venus är dock inte en stjärna, utan en planet. 

Forntida egyptier och greker trodde att de såg två himlakroppar och gav dessa två olika namn. Eftersom Venus främst ses i samband med solnedgång och soluppgång kallas den för aftonstjärnan respektive morgonstjärnan på flera olika språk.

I den grekisk-romerska mytologin där de ses som mindre gudar har man gett morgonstjärnan namnet Fosfor och aftonstjärnan Hesperus. Namnet fosfor är lika med romerska Lucifer och båda betyder "ljusbringare". I kristendomen är dessa förknippade med Lucifer som den fallna ängeln, även om bibliska texter inte uttryckligen säger att det var han i fråga. Enligt vissa ger denna gestalt kunskapens ljus in i världen, precis som morgonstjärnan ger ny gryning. I andra tolkningar ses morgonstjärnans skönhet som en avgörande illusion, något som är underbart, men på kort sikt.

Om vi istället tänker på morgon- kvällsstjärnan som Venusgudinnan, kan vi associera den med feminin princip och alla attribut förknippade med den vackra gudomen: kärlek, passion, lust, fertilitet och välstånd. Det representerar jordiska nöjen, som också vanligtvis förknippas med Lucifer (den fallna ängeln).

Venus motsvarighet i grekisk mytologi är Afrodite. I den sumeriska mytologin var Venus Månens dotter och Solens syster eftersom hon dök upp i gryning och skymning (som en stjärna) och visade vägen till stjärnorna. Hon betraktades som en slags koppling mellan ljusets och mörkrets gudar. För Mayas representerade Venus Quetzalcoatl som man använde som bas för sina komplicerade tidssystem. 

Pentagrammet är en symbol för Venus på grund av dess banas mönster. Under tiden som det tar att färdas hela cirkeln av hennes bana (fyra år), formar hennes väg konturen av den femspetsiga stjärnan. Detta ger ytterligare bränsle till pentagrammet som en symbol för harmoni, kärlek och perfekt förening. Temat att balansera balans och förena harmonier.

Venus visar vägen och som en del av den inre processen vet vi att Mars, krigsguden, fängslades av Afrodites (Venus) skönhet och charm. I esoterisk psykologi representerar Mars okontrollerade känslor och tankar och blind kraft och makt i mänsklig natur. Därför tolkar man på en djupare nivå denna beskrivning av Mars som att den representerar de okontrollerbara instinkterna inom själen. Mars måste låta sig lockas av Afrodites/Venus charm och överväldigas och tämjas av hennes övertygande och magnetiska vädjan.

Platon tillskrev Afrodite kärlek, profetior till Apollo, mysterierna till Dionysus och poesin till muserna. Platon berättar att det viktigaste av dessa gudomliga gåvor är gudomlig kärlek. För utan ren kärleksimpuls, förblir de andra gåvornas profetior, mysterier och poesi okreativa, inaktiva och sterila! De behöver den livliga, pulserande impulsen av gudomlig kärlek för att ständigt näras och upprätthållas. HÄR:

Venus kallades traditionellt den "mindre välgöraren” i astrologin (Jupiter ses som den stora välgöraren). Venus är det ”ljuva leendet” och representerar nöje och tillfredsställelse som planetär dopamin för hjärnan. Ja, att föra Venus in i sitt liv ger en nöjdare känsla. Hon är den ljuva doften av en ros, smaken på favoritmaten, ljudet av hjärtberörande musik, en mjuk touch av tyg och glädjen över att se en vacker bild. Venus tycker om alla sinnen och hon är stilens drottning. Hon är också charmig och graciös i handling, en mild fredsmakare och en romantisk partner. Venus lockar också till sig det av värde (ibland pengar) och uppskattning, och hon lär oss att se det bästa i oss själva.

Det finns många sätt att kultivera Venus tilltalande egenskaper. Det viktigt att vara vänliga mot oss själva. Att tycka om de minst önskvärda delarna av våra personligheter. De är kopplade till våra sår och kan inte läkas med hård bedömning. Helande kommer med kärlek. Det betyder inte att godkänna eller vilja fortsätta negativa handlingar. När de "dåliga" delarna av oss själva omfamnas av medkänsla blir de integrerade med det bästa av oss själva och så småningom läkta. 

Att lära sig att ta emot är en annan aspekt av Venus. Många har önskningar som inte uppfylls eftersom det finns ett visst motstånd mot att få det man vill ha. För vissa innebär mottagande som om varje gåva blir en skuld man måste återbetala. Man kan känna att man har skuld till andra, tar bort något från dem eller ger upp självständighet för att få det man behöver. Ett sätt att motverka detta är att ta emot och lära sig att inte känna skyldighet att återge. När ett barns leende eller en vacker solnedgång värmer, ta in det. Njut av det som ges fritt utan att förvänta tillbaka. Att frodas i enkelheten i ett stressfritt ögonblick. Dessa är gåvor från Venus som fyller hjärtat utan kostnad.

Om du vill göra världen till en lyckligare plats, gör dig själv lycklig. Att uppskatta livets välsignelser är en påminnelse om att uppskatta dig själv, vilket i sin tur gör dig mer attraktiv för andra. Venus är den ljuva resonansen av harmoni som påminner dig om att du är älskad och din närvaro är en välkommen för andra. MER.

För att stärka Venus väljer man in de goda egenskaperna hos Venus! Vill man gå en andlig väg kan man, om man känner för det, sjunga Venusmantra se HÄR HÄR.
Om möjligt kan man besöka tempel avsett för Venus. Den högre kraften kommer att vägleda.

Men man kan ”vara med” Venus i vardagen. Några exempel ”ur Venus perspektiv”:
Att man klär sig snyggt, smyckar sig vackert, och doftar gott.
Att dekorera sin plats på ett snyggt sätt, och hålla den ren och organiserad. En ren och organiserad plats vibrerar harmoniskt och drar till sig det goda.
Att undvika att komma i konflikt och att kritisera i onödan. För inte brukar vi se en konstnär hamna in i slagsmål, argumentera aggressivt eller ofta skapa konflikter? De går snarare med en ”air” av Venus kvaliteter. Visst kan alla hamna i någon slags konflikt, men om det fortsätter kontinuerligt så tonas den inre skönheten ner i samma takt. 
Att stärka aura genom att syssla med det vackra eller omge sig med det i livet.
Att lära sig några kreativa saker genom att engagera sig i något kreativt. På detta sätt  smälter Venus kvaliteter samman med oss. MER.

Lär dig mer om ditt Venus-tecken HÄR.

Se ”The geometric dance of Earth & Venus over an 8-year period” HÄR  HÄR HÄR HÄR 

~*~*~*~¤*~*~*~*~***’ ¤’***~*~*~*~¤*~*~*~*~

Stjärnkonstellationer som inspiration!

Alla konstellationer har historisk betydelse och som vägledande väg mot inspiration. Myter vi känner till, och de som vi aldrig har hört, har sin bas i stjärnorna och fungerar som berättelser som vi alla förhåller oss till när vi växer upp.

Stjärnor och konstellationer stod som grund för många berättelser från människans tidiga år på Jorden och berättades sedan i led efter led och de fick antagligen sina namn innan astrologin kom att existera. 

Vid någon tidpunkt i vår kända historia placerade dagjämningens precession Jorden i en sådan position i förhållande till Vintergatans centrum, att mänskligheten såg nuvarande konstellationer på andra platser än där de ses idag.

Var och en av kända konstellationer har en, två eller flera berättelser som satte sin prägel i historien, och även om vi kanske guidas av grekisk eller romersk mytologi för att förstå dem bättre, kan vi också se att Pinocchio och Peter Pan har något att säga också.

Det finns sagor som berör oss mer än andra, och även om man kanske diskuterar det inflytande som sagor likt ”Den lilla sjöjungfrun”, ”Robin Hood”, och ”Den fula ankungen” (etc) hade på vårt livsförlopp, är deras inverkan enorm och mycket större än vi är medvetna om. Ja, det finns en ”uppsjö” av sagor med söta prinsessor, vackra prinsar och stenrika kungar, kungariken och kämpande hjältar mot det ”onda”.

På ett sätt har vi skapat nya sätt för att förmedla de fasta stjärnornas inflytande som an forma våra liv under varje decennium av vår mänskliga medvetenhet, men det största inflytandet känns alltid igen i berättelser som överlevt med tiden, som går från en generation till en annan, som en konstant grund för den värld vi känner igen idag.

Alla konstellationer har en historisk betydelse som vägledande upplysning till inspiration. Hela människans natur berättas, förutsägs och skrivs någonstans, och alla berättelser som någonsin talats eller hörts är bitar och delar av planeten Neptunus rikedom, som i astrologi är källan till inspiration. Precis som så många havsmysterier som ännu inte ska avslöjats, är påverkan av dessa gamla berättelser något vi bara kan beröra med vår medvetenhet, för att berätta om att vi alla är ”med i Neptunus ”Show” (Skapelse) eller är verkliga skapare av våra eget öde.

Varje person på vår planet är ansluten till nätverket av alla historier som någonsin varit och alla de berättelser som kommer att bli... Vi bör inte ifrågasätta vår koppling, för det skulle vara som att ifrågasätta Neptunus och att vi hör samman med allting, utan att lära oss var vi är i detta kosmiska ”system” och hur vi kan hedra vår sanna natur.

Att förstå myter, sagor, himmelska konstellationer och astrologi och se kopplingar kan också göra att vi förstår mer om oss själva, med alla våra svagheter och styrkor, för det är då vi får den ultimata kraften att vara och skapa, och leva ut det bästa vi föddes med under denna livstid.

Om vårt horoskops Ascendent, dess härskare, Månen eller någon personlig och viktig punkt i horoskopet berör någon stjärna (eller fler) från någon avlägsen konstellation, bör vi lära oss om dess berättelser och se om vi kan relatera till dessa. En del kommer att ”snudda vid Orion-bältet”, andra vid Sjustjärnorna, andra vid Vattenbäraren och åter andra kommer att ”beröra Andromedas hår” och anda vid någon annan - och känna sig ”kosmiskt höga”.

Det är bland de berättelser som rör sig bland stjärnorna vi kan hitta den berättelse som verkligen rör vid oss, och detta kan öppna dörrar till kunskap och göra att vi kan välja den bästa versionen av vår egen myt, eller åtminstone välsigna oss med spänning…

De flesta söker nog efter frid och en viloplats som helar hjärtat. Så ett bra sätt att läka är att förstå och se oss själva som en del av en helhet, där högre kärlek aldrig kommer att låta oss känna oss ensamma…

~*~*~*~¤*~*~*~*~***’ ¤’***~*~*~*~¤*~*~*~*~


~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~

MER ATT LÄSA 

Läs om viktiga planetplaceringar som under flera år speglar vår kollektiva utveckling 

På himlavalvet sker ofta retrograda planetrörelser, som många uppfattar som "dåligt" men är det verkligen så? Läs  HÄR

Lär dig litet grunder i astrologin HÄR.

LÄS MER OM ASTROLOGISKA TOLKNINGAR HÄR.

Astrologisk alkemi & själsåterkoppling efter känslomässiga svårigheter HÄR.

”Energi-astrologi” - Del 1 HÄR

Energi-astrologi” - Del 2 HÄR

1 kommentar: