Texterna är skyddade av upphovsrättslagen. Den som publicerar citat från dessa texter ombeds ange källan med länk.

tisdag 7 juli 2020

Lär dig om aspekterna i horoskopet


Aspekterna är olika vinkelförhållanden i horoskopet. Det är alla linjerna inuti kartan som markerar vinklar och avstånd mellan de respektive punkterna. 

Vanligtvis har man olika färger för de olika aspekterna för att lättare se dem, men man kan göra vinkelsymbolen på dessa också. Vissa vinklar anses viktigare än andra, eftersom de antas ha markant betydelse för människor på jorden. 

Aspekt och vinkel/grader (de vanligaste)
Det är dessa fem:
Konjunktion - 0°
Opposition -180°
Trigon -120°
Kvadratur - 90°
Sextil - 60°

Samt även:
Kvinkuns (Quincunx-inconjunct) -150°

Eftersom horoskopcirkeln är 360 grader (zodiaken) delar man upp den i 12 delar med 30 grader för varje stjärntecken. Aspekterna speglar det matematiska vinkelförhållandet mellan två punkter i cirkeln. Dessa ”punkter” är olika planeter, Ascendenten och Medium Coeli, samt även Noder och asteroider etc. Man räknar med både "starka" och/eller "svaga" aspekter beroende på vilka positioner som är inblandade.
Avvikelsen från den exakta graden kallas för orb och olika astrologer använder olika orbs, men ju mindre orb, desto mer tydlig är dess inverkan. De avtar med varje orbs grad, alltså.

Den dynamik (eller de förstärkta energier) som skapas mellan de olika aspekterna knyts ihop till planetens och husets betydelse och till de egenskaper som avser konjunkturen, oppositionen, trigonen, kvadraturen och sextilen samt kvinkunsen (Quincunx). Olika astrologer har olika synsätt, rotade i både de olika astrologiskolorna och de personliga erfarenheterna. 
Vissa astrologer anser att vissa aspekter är lättare att hantera än andra. 

I allmänhet anses trigoner och sextiler ha en trevlig effekt och enklare inverkan (och kallas lätta aspekter) medan oppositioner, kvadraturer och till viss del även kvinkunser ge mindre behagliga effekter och inverkan – ibland ”tuffa villkor” (och kallas hårda aspekter).


Kort genomgång av de fem viktigaste aspekterna

Konjunktion: 0 grader - de befinner sig på samma ställe på himlavalvet (och i horoskopkartan).
En konjunktion lägger till en tung tonvikt (ju fler desto starkare), deras krafter kombineras och stärks, och lägger till en extra stark energi och egenskaper till tecknet- och husets område. Konjunktionen brukar vanligtvis ses  som en harmonisk aspekt, men det är också beroende på de inblandade planeterna/punkterna! Det måste man kolla! Men i allmänhet fungerar konjunktionen konstruktivt på ett eller annat sätt.

Sextil: 60 grader
Sextilen tenderar att ha en harmonisk ”energikicks”-effekt, beroende på berörda planeter. De ger möjligheter till hjälp, harmoni och lätthet mellan energier, men viss ansträngning och medvetenhet behövs ändå för att kunna ha nytta av dessa. Men de är stora resurser som brukar ge givande framsteg. Planeterna/punkterna kompletterar varandra.

Kvadratur: 90 grader
Kvadratur betraktas som en disharmonisk aspekt, planeterna är ”på kant” med varandra och får ”tvinga sig” till samarbete. Svårigheten ligger i att försöka förena två krafter som försöker gå i olika riktningar. De är till synes ”oförenliga” önskningar som kan leda till att gå runt i kretsar, kamp som leder till överdriven handling, så man måste lära sig att tillfredsställa båda utmaningarna eller ge upp en av dessa... Vanligtvis antar detta formen (under åtminstone en viss del/åratal av vuxenlivet) av behov och önskningar som är avskilda från varandra. 
Men det är vanligtvis mycket utvecklande och skapar stora livslärdomar. Det skapar en drivkraft som brukar stimulera en ”kamp”, en vilja att övervinna hinder, eller triggar en uppfinningsförmåga som kan hjälpa till med att klara av utmaningar. I
bland kan de som är på ”kant” med varandra vara "blockerade" så de ”hårda” egenskaperna behöver ”lösas upp” för att fungera med varandra. Problemen som uppstår kommer annars att fortsätta att dyka upp tills de är lösta.

Trigon: 120 grader
Trigonen är en harmonisk aspekt, de inblandade planeterna arbetar tillsammans på ett kompletterande sätt och berikar varandra. Men influensen kan vara ganska subtil. Trigoner visar var våra naturliga talanger ligger och om vi verkligen använder dem eller inte är upp till oss. Båda planeterna/punkternas energier har lätt för att jobba för ett gemensamt mål. 
De kan lätt anpassa sig till varandra. Det skapar ett lättsamt uttryck, men kan, för vissa, också leda till ”lättja/lättjefullhet” eller lathet så att man slår ”sig till ro” med sina talanger och förmågor och inte utvecklar dem vidare eller ”använder dessa” i livet för att nå någonstans: Men faktum är att när vissa ansträngningar tillämpas skänks fördelar automatiskt, man får stora belöningar och/eller effekter. Annars kanske man stannar vid det ”trivsamma” med dessa energier men inget utvecklande, spännande eller speciellt händer (vilket andra också märker). Ja man kan t o m ”bli enkel eller rent av tråkig” om man har många trigoner…
(Man kan föreställa sig ett ex: någon som kunde virka mycket bra tidigt i livet - bäst av alla - men som sen aldrig gjorde något av den förmågan. Eller någon som sjöng bäst i klassen men som aldrig gjorde något av den förmågan. Man kan säga att trigoner är en medfödd förmåga - tecken och hus påvisar vad det handlar om.)

Opposition: 180 grader- de befinner sig mittemot varandra på himlavalvet (och i horoskopkartan).
Som en helhet skapar en opposition – motsats - mellan två planeter spänningar mellan dem, så att två motpoler skapas. Det brukar skapa svårigheter från krafter utanför, vilket kräver en kompromiss: Detta visar på olika alternativ, vilket vanligtvis leder till tillväxt genom medvetenhet. Även om oppositionen generellt betraktas som "disharmonisk" eller dynamisk, har den ofta en ganska motiverande och energigivande effekt. Det ”antigen, eller…” tills man når en balansering av dessa två sidor som ”svänger” eller ”strider mot varandra”: Då når man mycket positiva resultat.
De kan göra dessa områden i livet ansträngande men de kan också skapa drivkraft. Men hur ”lätt eller svårt” är också beroende på de inblandade planeterna/punkternas övriga aspekter! Det måste man kolla! 
(Man kan föreställa sig en Våg med två skålar där den ena eller den andra har "övervikt" tills de når jämvikt. Eller två som är oense om något där var och en försöker överträffa med "poäng" för sin sak - tills de jämkar).

Kvinkunsen: 150 grader
 Aspektens placering mellan trigonen på 120 grader och opposition på 180 grader säger något om denna aspekts väsen. Det är liksom hamnat mitt emellan trigonens flytande harmoni och oppositionens motsättning mellan energier!
Den aspekten brukar innebära en utmaning mer på det psykologiska planet, ett omedvetet mönster av spridda energier, något som är ofullständigt och som kräver justering eller kompromiss eller att man lär sig att överbrygga det som de två energierna i kontakt med varandra handlar om.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Förutom de större aspekterna som nämns ovan finns det också ett antal "mindre aspekter". De flesta av dessa härrör från en sekundär uppdelning av de större aspekterna. Den mindre aspekten ger helhetsintrycket djup och detaljer. Den tillåtna orben för de mindre aspekterna är mycket mindre än den som används för de större aspekterna. (se tabeller för orbs nedan)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Kort och snabbt förklarande genomgång av planeternas tema
-         att använda vid enkel aspekttolkning:

Det finns många faktorer i ett personligt horoskop som påverkar vilka vi är. Varje planet i solsystemet landade i ett tecken när vi föddes, och var och en representerar något i oss. (Obs: Solen och Månen betraktas som "armaturer" och astrologer räknar vanligtvis inte med Jorden.)

De tre viktigaste delarna i ett horoskop (astrologikarta)

Sol
Vårt soltecken är vårt övergripande "jag/identitet", ego, och vem vi växte upp till. Den visar våra ”soligaste” egenskaper, där vi vill och kan ”lysa” – och hur vi är som individer (som visas av soltecknet). Den speglar vår livskraft, energi och vilja.  

Månen
Vårt måntecken är våra omedvetna och spontana känslor, det är vårt dolda jag präglat av barndomshändelser som präglar oss med vuxna omedvetna känsloreaktioner och/eller mönster. Känsloreaktioner och vad vi mår känslomässigt bra av - behov.

Ascendent (stigande tecken)
Vårt stigande tecken är hur vi förhåller oss till andra människor och den personlighet vi projicerar.

Merkurius
Vår Merkurius representerar hur vi kommunicerar, vårt sinne och hur vi lär oss och bearbetar information.

Venus
Venus visar hur vi uttrycker vår ”jämkande” feminina sida; det är kärleksspråket vi pratar och hur vi agerar i partnerskap.

Mars
Placeringen av Mars är hur vi uttrycker maskulinitet, ilska, aggression och passion.

Jupiter
Jupiters plats påvisar ”lyckan”, eller vad vi kan säga fördelar och möjligheter till stora och förmånliga framsteg, vårt personliga trossystem och hur vi breddar våra horisonter.

Saturnus
Var Saturnus var när vi föddes, kan översättas till de begränsningar och utmaningar vi kan möta, hur vi hanterar ansvar och vår status och/eller karriär (er).

Yttre planeter och personlighet
De yttre planeterna betraktas som generationsplaneter, eftersom de rör sig runt Solen mycket långsammare än inre planeter. De stannar i varje tecken i flera år och har mer en långsam generationseffekt på det dagliga livet på grund av deras avstånd.
Men de har en personlig inverkan när de aspekterar personliga planeter/punkter.

Uranus
Placeringen av Uranus i våra horoskop visar vår visionära sida, hur vi gör uppror och representerar glimtar av geni och ovanligt kreativ inspiration. Det är också planeten för
speciella insikter – och upplevelser!

Neptunus
Neptunus på våra horoskop påverkar andligt sökande, likaväl som drömmar och fantasier samt inspiration och representerar hur vi flyr från denna jordiska verklighet eller söker uppnå andliga ”tillstånd”.

Pluto
Plutos placering visar hur vi upplever återfödelse, omvandlingar, djup läkning och har också att göra med vårt karma/öde – vad som finns latent som vi inte är medvetna om (tills vi går djupt in i oss själva).

Avvikelsen från den exakta graden för orbs brukar vara dessa.
Notera att det är litet olika uppfattningar mellan astrologer,så här finns två varianter:


MER OM ORBS HÄR

MER OM APEKTER:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar