Texterna är skyddade av upphovsrättslagen. Den som publicerar citat från dessa texter ombeds ange källan med länk.

fredag 29 oktober 2021

Saturnus - såningsgud & läromästare ”slipar fram den inre diamanten” - regent över guldåldern

I forntiden uppfattade man (eller lade grunden till uppfattningen) att planeter är himmelska gudar med olika egenskaper som man kunde dyrka eller be om att få hjälp av.

Alla dessa planeter skapade man berättelser, sagor eller myter om som beskrev deras egenskaper och krafter.

Alla planeter ansågs ha förmågor som man uppfattade kunde ge både ”ont och gott” så man ville blidka dem genom bön och offer. Offer kunde vara vad som helst, även t ex blommor eller en frukt. Ibland ville man få ut något personligt och ibland gällde det hela miljön. Jämför t ex med indianernas regndans.

I modern tid har man snarare bytt ”gudar” till kraftkällor, högre krafter, andliga krafter, energier, etc (som exempel).

¤~*~¤~*~¤~*~¤~*~¤  

Saturnus betydelse i de tolv stjärntecknen finns längre ned 

Om du inte känner till var du har Saturnus i ditt horoskop kan du hitta tecknet och Huset HÄR HÄR
💫💫 DEL 2 har bl a tolkningar om Saturnus i astrologiska Hus 💫💫

¤~*~¤~*~¤~*~¤~*~¤

Det är mina texter på denna blogg. De är skyddade av upphovsrättslagen info HÄR. Så du som publicerar citat från dessa texter ska ange källan med länk. (Jag har fått veta att någon tar av mina texter utan att ange källan - se HÄR om det).  

 
¤~*~¤~*~¤~*~¤~*~¤ 
 

Inom astrologin så har Saturnus ofta dåligt rykte. En av de många uppskattade falska övertygelserna som har hållits i vår värld alldeles för länge, är att Saturnus är mörkrets planet: Men det är långt ifrån sanningen.

Det blir inte bättre när det också påstås att man dessutom i andra sammanhang (än astrologins värld) dyrkat Saturnus som Satanisk. Men alla planeter och tecken kan uppvisa ”sataniska”/onda/dåliga” egenskaper, beroende på hur man anammar deras krafter. Alltså om man ser deras uttryck som karma, utveckling av visdom genom prövande erfarenheter eller som något oförskyllt ont man drabbas av eller om man använder deras energier destruktivt.

Men var kommer Saturnus koppling till Satan ifrån? Här följer ett försök att ”bena ut detta”: Språkforskarna vet inte varifrån ordet Saturnus kommit (d v s vad det från början betydde, men man tror att det kommer från etruskiskan), så sådana debatter om ordets ursprung kan ju då bara handla om olika gissningar.

Saturnus (vars astrologiska symbol syns nedan) var namnet på en romersk jordbruksgud (en italiensk gud för lantbruk) som instruerade folket i jordbruk, trädgårdsskötsel, att odla, så, plantera och skapa trädgårdar och på så vis lyfte upp dem från ett mer primitivt stadium till en högre kultur och en tid som besjöngs som en gyllene tidsålder. Denna forntida italienska gudom, tros allmänt ha dykt upp i Italien under Janus regeringstid. Så Saturnus anses därmed ha höjt dem från barbarism till social ordning och civilisation. 

Saturnus regeringstid sjungs av poeter som "guldåldern." INFO (INFO) En hel artikel om Saturnus och guldåldern HÄR.

Saturnus en planet på himlavalvet med vackra ringar och det lär ju finnas en mening med att den finns där. 

¤~``~*~´*`~*``*~´*`~*¤**``````**¤*~´*`~*``*~´*`~*~``~¤

Litet "tråkigt tragglig" bakgrundsinformation...

Men det finns ju sådant som kastar en skugga över den gode såningsguden Saturnus: att han åt upp sina barn. Men det är ju trots allt, myter!

Men kan det möjligen vara det som en del som bara ser det onda med Saturnus har tagit intryck av och tänkt att detta var Saturnus huvudsakliga syssla? Kan man möjligen snokat reda på någon dold sekt som äter barn i åminnelse av Saturnus? Kronos kastrerade sin far, åt upp sina barn och fungerade hos grekerna som en skördegud.

Kronos motsvaras inom romersk mytologi av Saturnus. Och eftersom orden Saturnus och Satan liknar varandra så har en del bara tagit för givet att de är samma ord. (Det var faktiskt det engelska ordet man i så fall använder som exempel vid jämförelsen!) Men det handlar ändå inte om att Saturnus i sig själv är en ond kraftkälla som orsakar det onda på Jorden genom att dyrkas.

Följande handlar inte om något religiöst budskap eller så, utan om att försöka se kopplingar till Saturnus dåliga rykte.

I Jobs bok är hasatan (motståndaren, bestämd form) en ängel, som är Guds åklagare. I början var satan alltså bara ett ord, som betecknade någon motståndare (vem som helst) men sedan var han en Guds ängel (åklagare som arbetade åt Gud) för att så småningom utvecklas till att bli en fristående ängel som blev en motståndare till Gud och så blev han källan till all ondska. Den här ”onda varelsen” kom sedan att utvecklas utanför den judiska kulturen. Ordet betecknade inte någon ond varelse som då skulle vara härskare i underjorden. (Den tron omfattade inte något helvete med demoner).

De första gångerna som ordet användes i den hebreiska bibeln, det var i betydelsen fiende, motståndare, hinder och det var om David och sedan om hans brorson. Man var rädd att David skulle bli ett hinder. Det var Israels kung Saul, som var rädd för att David skulle medverka till att störta honom och ta hans tron. Det finns flera sådana ställen där ordet används på samma sätt som vi använder ordet motståndare. På ett ställe används det om en person i en rättegång. Ordet betyder ju motståndare, men detta motstånd var en egenskap hos Gud.

Ordet användes alltså för att identifiera en motståndare. I den hebreiska bibeln användes det ordet aldrig som ett egennamn och tjänade bara som en term för att identifiera en motståndare och i tidiga hebreiska traditioner fanns ingen djävul, inte demoner eller helvete. Det onda och lidandet i världen hade istället en annan källa; Gud själv (INFO)..

Det tycks ha varit Zoroaster från Persien som införde den dualism som innebar att det var en kamp mellan ont och gott, mellan Gud och hans motståndare, som då blev en fiende som skulle bekämpas. Det var Ahriman som skapade sjukdom, död och lögn. Den idén löste ju då det problem som det innebar att en god gud skulle ha skapat en massa lidande.

Tidigare hade det varit ormen, som frestade Adam och Eva, men nu blev det i stället Satan, eftersom ordet hade utvecklats till att beteckna Guds största motståndare. I Enoks bok finner vi sedan de lustfyllda väktarna under ledning av Azael. De var änglar, som kom ner till jorden för att para sig med jordens kvinnor och här skapades då hybriderna Nephilim, som var jättar som införde demonerna till jorden. Detta sågs som ett förräderi av Gud, som nu slängde väktarna i en eldgrop. I det sista kapitlet ändras namnet Azael till Satan.

Så Satan är inte en översättning (eller utveckling) av ordet Saturnus! Dessa ord är alltså två olika, som kommer från två olika språk, latin och hebreiska, och olika kulturer. Den här figuren som en ond motståndskraft till Gud är en senare konstruktion. Mer om det HÄR.

Flera "esoteriska föredragshållare", ger sig in i etymologin på ett slarvigt sätt. Flera tycks bara ”dra till” med sådana förklaringar som inte stämmer (d v s att ord har samma betydelse bara för att de liknar varandra). Så gjorde de gamla romarna också. Men man borde väl i alla fall nu för tiden googla på orden och kolla upp dem bättre?

Under andra världskriget t ex användes en gammal symbol, ”Judestjärnan”, en gul Davidsstjärna av tyg som nazisterna tvingade judarna att bära så att de kunde bli identifierade som judar när de vistades utanför bostaden, esexuddig stjärna, det vill säga ett hexagram som är format av två trianglarHexagram uppfattas generellt inte som en hednisk symbol, men är en mycket gammal symbol som ofta ses som en symbol för enhet. (INFO).
Denna gamla enhetssymbol användes alltså för att ”märka” människor med under 1940-talet, trots att det inte var dess ursprungliga betydelse…

Inom vissa svartkonsters mytologi likställer man Saturnus och Satan, men det har mer att göra med deras egen mytologi än vad det har att göra med den roll som Saturnus har inom astrologin – eller i det stora hela. Mytologi utvecklas ju på det sättet, att olika grupper använder ord på olika sätt. Det kan vara så att man då mest har tagit fasta på Saturnus egenskaper av struktur, motstånd, sten, tyngd, materia, regler, kontroll och fokus. Kanske. Men så skulle man kunna göra med varje planets energi: missbruka den och förvandla den till en metod för svart magi genom att överdriva den på ett sätt som blir negativt.

I ′′Saturnus: En ny titt på en gammal djävul ′′ ser författaren Liz Greene Saturnus som en potential vän, källan till styrka, och ljusbringare ′′ om vi blir mer medvetna om rollen Saturnus utmaningar spelar i vår tillväxt som människa.

Lördagar (Saturday) är ju en dag som allmänt ses som trivsam och gynnsam och det är ju Saturnus som ”styr” denna veckodag. Något att fundera över. 


Alla har ju Saturnus i sitt horoskop och de som är födda i Stenbocken har Saturnus som sitt stjärnteckens härskare. 

¤~``~*~´*`~*``*~´*`~*¤**``````**¤*~´*`~*``*~´*`~*~``~¤

Saturnus bär frukt sent med ackumulerad näring - Dess långsiktighet i horoskopet

 

”Astrologi är bara ett finger som pekar på verkligheten.” ~ Steven Forrest

Astrologi innebär idén att varje planet lär ut, låt oss säga, sina "lektioner" på sitt eget stränga men väl avvägda sätt även om det känns både tråkigt och ”mal på”, ibland på ett sorgesamt eller väldigt kravfyllt sätt med Saturnus. Det sättet att undervisa på, är ”inställt” på själva lektionerna. Det tycks finnas som ett slags ”avtal” med varje planet som innebär ett helt koncept.

Saturnus kan väl liknas vid ”suckarnas” planet. Ja det är inte riktigt ”tjosan” (a la "Jokkmokks-Jokke") eller humor (i bästa revy-stil) som Saturnus träder in i vårt liv med… I alla fall inte från början. I så fall med tiden efter att ha överkommit prövningarna.

Saturnus ”slipar fram” ”kärnan” och i slutändan kan vi ju kanske säga ”tjosan” eller börja känna av livets humor. Då kan ju både skratt - och för en del, halleluja yppas.
Då när vi efter en tuff färd ”nått land”, eller snarare med möda ”plöjt oss genom snår, gått i tuff terräng och med avvägda kliv klättrat upp på bergets topp”, så att säga.

Om solsystemet är ett klassrum där vi lär oss, utvecklas och mognar, har varje planet sin egen typ av klassrum eller i sin skola (situationer, miljöer etc).

Jupiter hjälper oss t ex att se saker i vida (större) perspektiv, att våga chansa och expandera saker, att söka oss ut för att ”erfara världen” och/eller söka ”sanningen” (bl a) i sitt klassrum - eller i sin skola. Venus ”bär fram” attraktion och livets spegling i relationer, förmåga till samspel och vad man ser som njutbart, vackert etc så vi kan lära oss vad vi ”värderar” (bl a) i sitt klassrum - eller i sin skola. Saturnus har sin typ av klassrum – eller skola - för undervisning av sina lektioner. Där lärs ut ”ödmjukande” prövningar som ska hjälpa oss att nå ”toppen av berget” genom disciplin, ansvar och tålamod (bl a). Astrologiskt symboliserar Saturnus hinder och motstånd, men det är den typen av motstånd som man utvecklas av att ta itu med!

Varje planet kan symbolisera en viss personlighet, och i forna dagar såg man dem ju som gudomligheter (gudar), och denna personlighet beskriver hela konceptet med vad de försöker göra med - och för – oss utifrån ett slags ”kosmiskt avtal” eller ”kosmisk skolning” här på planeten Jorden. Någonstans ska vi ju, utifrån reinkarnations-tanken, efter jordelivet. Det kan vara att växa i ”karmacykeln” eller vidare till andra tillstånd i andra dimensioner. Men tydligen bör vi ”bli färdiga” med skolningen innan det sker ett ”högre kosmiskt inträde” och det är där Saturnus är ”läraren”, mentorn eller vägvisaren. Kanske allt i ett…

Hur det än är accepterar Saturnus inte ”fiffel & båg, lögner, svekfullhet och oansvarighet, girighet och ondskefulla handlingar” för att nämna en del ”gränssättandet” för att komma vidare. Saturnus sätter ner foten vid den tröskeln. För Saturnus har ett mål för oss – att utveckla ödmjukhet. Även om man inte ser annat än prövningar, här och nu. Men det handlar också om karma och ”det man sått får man skörda” och det man nu sår, får skörda i framtiden - i nuvarande liv eller nästa i allt ”det eviga”…

Jag är verkligen bekymrad över ondskan som härskar över Jorden. Men ska man skylla allt det på Saturnusdyrkan (som hävdas i vissa kretsar)? För, det är ju faktiskt också så att om man dyrkar Saturnus, så dyrkar man också de positiva sidorna; ansvar, allvar, fokus, envishet och stabilitet – som exempel. Hur skulle världen sett ut utan dem, t ex ansvarslöshet, ”noll fokus”, slapphet och ”kaos”… kanske – som exempel?

Saturnus handlar om den högsta mänskliga strävan, där förhoppningarna och drömmarna kan hitta sitt uppfyllande. Vi är alla begåvade på något sätt och vår förmåga kan ha tagit många livstider för att utvecklas och poleras.

Saturnus lär oss av erfarenhet att det inte är materiella rikedomar som vi vill ha här på Jorden. Saturnus är trots allt, den som lär oss att värdera kärlek, att kunna bruka Jorden och njuta av det lilla…

Vad Saturnus än berör i horoskopet tenderar att nå verklig potential först efter år av arbete, ibland kamp, vilket leder till mognad med tiden – med åldern. 

På ett eller annat sätt, utvecklas Saturnus fulla potential mycket långsamt. Det kan kännas hårt, men syftet är trots allt att ”slipa fram diamanten” och det är vår egen ”inre diamant”. Det vackra inom. Något som kan kännas ”ont men som ger gott” om man fullföljer uppgiften eller man kan säga ”gör läxan”. Och en diamant slipas inte fram snabbt och enkelt. Det tar tid om det ska bli ett fint resultat

Detta betyder inte att Saturnus inte kan leda till anmärkningsvärda prestationer tidigt, för det kan vara så ibland. T ex om någon har Saturnus konjunktion Merkurius, vilket ofta visar tecken på mogen intellektuell förmåga tidigt i livet. Men i de fallen finns också hårt arbete och medveten ansträngning, eller att den tidiga intellektuella förmågan leder till en djupare och skärpt intelligens med åren, möjligtvis för att vinna respekt genom intellektuell prestation. Detta för att överkomma en känsla av ”inte duga” annars. Det är ett uttryck för den gradvisa dynamiken som kännetecknar denna planet. 

Förståelsen av detta gör att man kan förstå Saturnus roll i horoskopet. Det speglar på ett sätt några av de saker som ofta ogillas med Saturnus, d v s hårt arbete, kamp, hinder, motstånd, allvar, prövningar och så vidare. Saturnus ger dessa ”moment” för att vi ska lära och utvecklas av och man behöver ”klara av proven” (prövningarna) för att bli klok och vis inom det området med tiden – med åren. Där Saturnus finns i horoskopet, dess stjärntecken, aspekter och Hus påvisar hur, var och i vilka sammanhang detta yttrar sig och transiter när det tidsmässigt är aktuellt.

Man kan dock ”fastna” vid Saturnus motstånd, utan att komma vidare och då kanske bli ”bitter” eller negativ. Men med tiden (Saturnus begrepp) kommer alltid en ny möjlighet att klara av motståndet (om man ”fastnat”) och det sker när det är transitperioder till och från Saturnus. Det är tider med prövningar vars syfte bl a är att vi ska bli visare av att lösa!

Saturnus är inte alls som t ex Jupiter som tenderar att göra att saker sker mer lättsamt, som inger hopp och visar på bra chanser och därmed får det att flyta enklare. Jupiter är den intellektuella ”gurun” som vidgar (expanderar) kunskaper och breddar medvetandet (tankevärlden) och Saturnus är mer verklighetens ”guru” som prövar oss, oftast på ett praktiskt plan eller på ett konkret sätt, så att vi måste ta itu med det för att komma vidare med det hela. Man kan säga att Jupiter är den som ”berättar om hur det är att gå på glödande kol” (t ex i bokform eller som läraren vid katedern) och Saturnus är den som ”för oss till den glödande kolbädden så att vi får erfara det i verkligheten”. Sedan kan vi säga: jag klarade det!

Oavsett vad Saturnus berör är det där man vanligtvis måste arbeta hårt för att få resultat, få ”lön fört mödan” eller för att det ska ”bära frukt”, och man kan möta stora hinder och förseningar men å andra sidan är utdelningen, när man utvecklat den lärdom som var meningen, rejäl. Saturnus bär fram sin frukt sent, men också med rik smak och ackumulerad näring som ger kraft.

Det hårda arbete man gör på det området kan åstadkomma en behärskning som behövs för att kunna verka för framgång, disciplin, ansvar och mognad – väl behövda egenskaper i denna värld som man förmodligen inte skulle ha fått annars och det i sin tur kan påverka allt annat. Om än att det kan kännas prövande på vägen…

I ′′Saturnus: En ny titt på en gammal djävul ′′avslutar av Liz Greene sin bok om ′′Gammeldjävulen ′′ med att döpa Saturnus till ′′ lärjungaskapets planet." Och en lärjunge påminner hon oss om, ′′ är helt enkelt någon som lär sig."

  ¤~``~*~´*`~*``*~´*`~*¤**``````**¤*~´*`~*``*~´*`~*~``~¤

Saturnus förstör det vi fått genom lögner, falskhet, förtal, stöld, våld…"diamantslipning"

OBS: Följande handlar inte om något religiöst budskap eller så, utan om att söka efter symboliska kopplingar: 

Je
sus gör i evangelierna uttalanden om Satan, direkt och vad som kan uppfattas som indirekt. Först när han frestas av den figuren under 40 dagar i öknen.

Det ovan nämnda handlar tydligt om den "andemakten", men vad kan kopplas indirekt? Det kan skönjas är när Jesus (enligt Bibeln) säger att det alltid kommer att finnas frestare i världen men varnar sina efterföljare för att vara dem som själva frestar. Det uttalandet kan tolkas som upplevda begränsningar i livet. Alltså att vi får uppleva begränsningar, t ex (i detta fall) i form av människor som försöker leda oss vilse, men vi bör själva undvika att agera så. Vi kan inte undvika svårigheter men vi bör inte orsaka andra vilseledning. Dessa uttalanden av Jesus (enligt Bibeln) kan uppfattas mer underförstått.

Sedan kan en tredje hänvisning finnas när Jesus (enligt bibeln) förföljs av översteprästerna: Han säger till dem att han vet att de äger den här världen men att de inte har någon makt i den kommande världen. Han menar nog inte just dessa präster eller präster i allmänhet, utan alla frestare som kan ses som problemskapare i världen. Han tycks mena livets grundläggande natur på Jorden, för här verkar frestarna ha kraft. Han säger inte att dåliga människor styr världen utan snarare att dåliga människor (och dåliga händelser) verkar styra världen – för de verkar vara de mäktiga. Men underförstått är att dessa dåliga människor (och dåliga händelser) inte har någon verklig kraft alls. För allt det är på det yttre, jordiska planet och inte i de andra världarna. Det är ju de egentligt verkliga världarna. Med det menar han de gudomliga rikena.

Då blir det satan/frestaren som säger lögner för att leda andra på avvägar, och är då orsak till begränsningar och svårigheter med sina representanter – eller ”lakejer”/tjänare. Det är det en del av vad som sker – eller testar oss - i livet här på Jorden, men vi borde inte gå med i deras sataniska aktiviteter.

Denna jordiska värld har och kräver sina frestare och begränsningar, men vi behöver inte ”vara med på det” och förstöra för andra vi också. Det handlar då om Saturnus lärdomar och att överkomma sådant för att själv höja sig över det lägre – eller gå med det lägre vilket skapar ”ont” senare i det karmiska hjulet!

Så under en transitering av Saturnus till vårt födelsehoroskop kan vi förvänta oss att stöta på det som handlar om frestaren och hans hantlangare, som verkar för begränsning. Men i så fall, när köpte vi in ​​på begränsade omständigheter i vårt liv? Och när bestämde vi oss därför för att dåliga eller onda gärningar var motiverade?

Kan vi motstå den här bibliska frestaren, (som alltså symboliserar Saturnus), test den här gången och luta oss tillbaka passivt när han förstör allt vi har fått genom lögner, falskt vittnesbörd, förtal, stöld, våld? För istället för att tolka Saturnus läge (i horoskopet) som en position av begränsning, svårighet, tendens eller till och med en själslig bindning, bör vi se Saturnus position som ett tecken på var den här bibliska frestaren talar till oss. (Men detta handlar inte om något kristet sätt). Det symboliserar den mytologiska Satans karaktär. 

Hur läser man Saturnus i ett horoskop annorlunda när man tänker att det är kopplat till en mytologisk karaktär som testare genom att vara frestare? 
Många vägrar att gilla något alls är förknippat med den här bibliska frestaren. Men det betyder inte att gilla de ”fula” gärningar som görs. För Jesus menade uppenbarligen att världen behöver frestare men vi borde förstå att själva inte gå med i deras dåliga aktiviteter. Det handlar om moral. Saturnus och frestaren testar också vår moral.

Saturnus kan ge oss ”allt” i form av materiellt, men sedan ta bort det, vilket får oss att antingen rasa på världen eller att ta förstå att det egentligen är utan verkligt värde och se vad som är av verkligt värde i livet. Det senare valet gör att man blir man fri från det lägre egots klor – det man binds fast vid - och det är vad Saturnus kan gillas för… Att lleva egobefriad är att leva i enkelhet men i ständig tacksamhet. Något som "upplysta" alltid sagt. Inte minst är det också Jesus budskap. Men att  behöva gå vägen dit innan man inser det kan vara prövande. (En berättelse ur verkliga livet hur den prövande vägen till enkelhet ledde till tacksamhet finns i ett youtube-inlägg HÄR).

Det är så Saturnus slipar fram en skinande diamant. Genom att bli fri från bindningar kan  man leva i sin egen typ av "guldålder"... 

¤~``~*~´*`~*``*~´*`~*¤**``````**¤*~´*`~*``*~´*`~*~``~¤ 

Saturnus i astrologin, den materiella världens läromästare


Himlens stjärnvalv är i sanning den öppna boken med kosmisk projektion ...” ~ Carl Jung

Inom astrologin är Saturnus den materiella världens läromästare som handlar om ”det man sår får man skörda” och det med tiden, också från tidigare liv.

Därför är också Saturnus tidens mästare (eller gudom om man så vill). Såningsguden Saturnus kommer med ”belöning för mödan” (lön för mödan) eller visar och för in vad man behöver ”lära om”. Så Saturnus ses därför som ”karmaenergin” i våra liv. Inom astrologin ser man det som att man inte kan ”stiga förbi” (högre än) sin egen utveckling, där man befinner sig karmiskt sett, alltså.

Att sitta i fängelse är ett uttryck för Saturnus och när man har en kraftig Saturnusaspekt (i sitt horoskop) så kan man bl a uppleva det som att man sitter i fängelse, d v s man är blockerad och kommer ingenstans. Men det kan vara för att man ska ta tillfället i akt och lära sig något som man behöver kunna, men annars skulle strunta i. Saturnus ger en känsla av tyngd. Saturnus kan ses som avskildhet och koncentration (i stil med att sitta och meditera i en mörk grotta). Därför speglar Saturnus också allvar. Men med Saturnus prövningar växer också mognad. Det är en tålamodsprövande planetenergi, och kan jämföras med frukten som behöver tid på sig för att växa och mogna.

Saturnus lär oss att se mot ljuset, att ”klättra i världsberget” som beskrivs i många myter, för att komma till det högsta. Vi måste själva klättra, röja våra egna hinder och ha vårat eget mål i sikte. Att höja oss över de lägre Saturniska egenskaperna. Saturnus är det där världsberget med prövningarna vi möter – en spegling av vårt karma som vi behöver ta oss över, lösa och lära av.

Stenbockarna som vi ser klättra i bergen, är symbolen för Stenbockens stjärntecken, vars planethärskare är Saturnus.

Saturnus är ansvarsplaneten och mognaden som följer med ålder och erfarenhet - dess energi är som en gammal man som hårt och med ”tuffa nypor” (om det behövs) tillrättavisar oss om hur man ska leva ansvarsfullt och allt läggs upp med tiden! Med tillräckligt tålamod kan de hårda lektionerna som Saturnus lär odlas på ett bemyndigande sätt.

Födelse-Saturnustecknet brukar påvisa hur man möter sin rädsla, hur man lär sig att sätta gränser, vilka typer av gränser man tenderar att möta och vilka delar av ens liv som kräver att man blir mer disciplinerad.

~¨~Saturnustecknet i det personliga horoskopet pekar på vilka energikvaliteter som kan hämmas eller bromsas på personlighetsnivå, så att personens egenskaper kan växa och föras till en mer ansvarsfull eller disciplinerad manifestation av personligheten.

~¨~Sådana Saturnus-tester och kriser återspeglas i situationer med begränsningar i det personliga livet, så att man t ex kan påverkas ekonomiskt, romantiskt, själsligt eller fysiskt etc – beroende på tecken, aspekter och astrologiskt Hus.

~¨~ Saturnuspositionen visar vad själen önskar manifestera eller bygga upp i nuvarande liv (inkarnation), dels för sin egen tillväxt och för att vara med och verka för att manifestera något i den ”stora planen” för mänskligheten. Det kan t ex vara politiskt, som myndighetsperson, inom en ansvarsposition eller andligt. Detta beroende på tecken, aspekter och astrologiskt Hus.

~¨~Saturnus position i tecken och husplacering påvisar kallelsen att uppfylla det slag av karma och de typer av omständigheter som leder till det nödvändiga testet i ens liv.

~¨~ Hur det än är, så sker dessa tester och prövningar genom den ofödda själens medvetna val – om än omedvetet på detta plan (efter födelsen). Det kan liknas med att – i vissa fall – ”bära sitt kors” och är ett tecken på att man tar ansvar som medskapare till strukturen i sitt andliga liv och sitt materiella liv.

Genom att klara av ”proven” kommer känslorna och det personliga livet till det mentala planet och det opersonliga livet att mötas längs vägen – till ”fulländning”.

I allt negativt finns ett frö till en möjlighet att förbättra! Det kallas ofta för prövningar

¤~``~*~´*`~*``*~´*`~*¤**``````**¤*~´*`~*``*~´*`~*~``~¤

En kort titt på Saturnus betydelse i de tolv stjärntecknen

 

Saturnus är lärare, vårt Saturnus tecken symboliserar det vi har att lära i livet, de utmaningar vi måste möta. Våra jordiska lektioner. Vårt Saturnus tecken beskriver bl a våra ambitioner, samt utmaningar från Saturnus.

Alla k
ämpar med något, vare sig något som handlar om något offentligt, motivation för projekt eller att relatera till andra människor. Den kamp man möter kan vara mer eller mindre jobbig, tung eller upplevas som hindrande och försenande. Det kan kännas som att bära en tung börda.

Innan man kan övervinna dessa utmaningar måste de erkännas och arbetas igenom, och en del av dem accepteras. Vårt Saturnustecken ger information om detta. Även Hus och aspekter är viktiga – men här handlar det om att bekanta sig med tecknet.
(Del 2 tar upp Saturnus betydelse i de astrologiska Husen. Även transiter spelar roll, så om man vill sätta sig in i det, kan man ta del av en liten astrologiskola HÄR.).

Om du inte känner till var du har Saturnus i ditt horoskop kan du hitta tecknet HÄR HÄR

 

Här följer tolkningar för Saturnus i de tolv stjärntecknen, OBS att det är väldigt förenklat och kort. Men det ger en ”hint” om betydelsen och kan inspirera till att fördjupa sig i Saturnus roll i horoskopet.


Om du i ditt personliga horoskop har…

…Saturnus i Väduren

utmanas du i att hävda dig, att vara en effektiv ledare och starta nya projekt.

Du ska lära dig oberoende, strategi, utveckla mod och pionjäranda.

lektion: Att ta hand om ditt eget öde, stå upp för det du tror på och tro på dig själv.

Det kan kräva att du lär dig genom hård beslutsamhet och manas till stark vilja.

Saturnus lektion. Du kan behöva lära genom impulsivitet, spontanitet och att inte överge saker. 

Här, i Vädurens stjärntecken, är det Saturnus jobb att uppmuntra dig till uthållighet och att fullfölja saker eller vid en viss punkt lämna över till någon som kan ta ”stafettpinnen” vidare: Den ringade planeten Saturnus vill att du ska ta vara på den gränslösa energin i detta ”vilda” tecken, men att du kanaliserar det till något produktivt och meningsfullt, oavsett hur tuff uppföljningen är.

Det hjälper dig att växa i tålamod och att ”tämjas” till ödmjukhet och ”välja dina strider”. Det lär dig att utveckla balans mellan impulsivitet och försiktighet.

 

… Saturnus i Oxen

utmanas du att utveckla en känsla av egenvärde, att hantera ekonomi för att skapa trygghet och att acceptera ”stiltje”. Det innebär att lära känna ”det lilla i livet” – naturen och att existera ”här och nu”. Det hjälper dig att växa till någon med ”naturlig vishet” och stabilitet.
Saturnus lektion. Du kan behöva lära av materialism, envishet, dömande, att vara för ”stelnad” mot – streta emot - förändring. Att se värdet i det som är immateriellt snarare än materiellt, att inte frukta att gå utan, att vad du inte önskar att äga eller inte äger, har du ingen rädsla för att förlora.

Det är menat att du ska röra dig i din egen takt och nå resultat av högsta kvalitet. Med åren kan du njuta av frukterna av din strävan, att värdera det som gör dig trygg – än vad som ger lyx.

Det kan kännas som att du måste arbeta hårdare än andra människor för att uppnå samma nivå av trygg framgång, men din envishet – kanske av andra sett som ett negativt drag – är det som räddar dig i slutändan. 

Trygghet och stabilitet är viktigt för dig, men också det som är vackert i livet, du utvecklar ansvarsfullhet och praktiskhet och förmåga att skapa bestående struktur. Samt att förstå grunderna och att bygga vidare på dem.
Saturnus här hjälper dig med tiden att växa till en klok, realistisk, metodisk personlighet och att upprätthålla dina ”natur”-värderingar, oberoende av samhällets kriterier.

 

… Saturnus i Tvillingarna

utmanas du i att kommunicera - tala eller skriva – uttrycka idéer med tydligt fokus och för att utveckla dig intellektuellt och fokusera på det väsentliga när du lär dig ett ämne (tex i skol-sammanhang).

Saturnus lektion. Du kan behöva lära av de redanlärde” (äldre) för att bygga upp din egen visdom med åren. Du kan behöva lära genom att t ex vara ”för kvick i svängarna” eller ironisk, eller att inte vara ”för slö” inom undervisning/skola. Du kan behöva ”höja dig” över pessimism och självtvivlande gällande din intellektuella förmåga.

Kanske du samlar kunskaper, utbildningar, går kurser eller skriver verk, som en slags ”samlare”. Eller är en som rör dig runt för att fixa och ordna – men får lära dig att det ”bygger inte upp” något så att du börjar strukturera dig till att åstadkomma något av betydelse. Som består med tiden. Det kan vara en gedigen utbildning som t ex innebär en roll som lärare eller författare etc. Något av betydande framsteg och lärande i ditt liv. 

Om så inte är fallet kommer vägspärrar att kastas för att påminna dig om att fokusera på vad som verkligen är värt din tid. 

Saturnus här hjälper dig med tiden att kunna vara praktiskt mångsidig, vara mer observant, lita på din intellektuella förmåga och hur du tänker, vara fokuserad och skicklig i hur du använder ord och meningar. Samt att fokusera på helheten medan du är i detaljerna.

 

… Saturnus i Kräftan

utmanas du att hantera det förflutna, familjefrågor och att uttrycka dina känslor.

Saturnus lektion. Du kan behöva lära genom det som handlar om skyddande, ”din trygga punkt” bygga upp närvaro och kontakt med de närmaste, och dina ”rötter”: Att låta dig själv känna, lita på dina känslor, förstå hur och varför du känner som du gör.

Som ett känsligt vattentecken finns det en försiktighet vid varje steg du tar. Du föredrar att titta innan du hoppar och sätta andras behov före dina egna. Saturnus påminner dig om att dina ambitioner är lika viktiga. Du kan puffas till att satsa på det som ligger dig nära om hjärtat. Om du inte gör det själv, kommer Saturnus att se till det. Saturnus ”går på” praktikens regelbok, vilket innebär att din utmaning är att införliva den känslan av självkontroll i ditt känslomässiga beslutsfattande. En annan utmaning är att skala bort hämningar och känslomässig ”kyla”.

Det hjälper dig att ”komma ur ditt skal”, att växa känslomässigt, att ta ansvar för de närmaste, det ger klokhetens mognad och förmåga att stötta andra.

 

… Saturnus i Lejonet

utmanas du att stå upp för dig själv, ”vara ett autoritärt lejon”, att visa mod eller i känslan att ha mycket att ”leva upp till” och att få balans mellan överdrifter/själviskhet och otillräcklighet/självtvivel.

Saturnus lektion. Du kan behöva lära av att vara ”för befallande”, agera egoistiskt eller av att vara för stolt och envis, att också känna dig förtjänt av uppmärksamhet för det du presterar som är bra.

Saturnus praktiska och strama sida står litet i motsats till Lejontecknets soliga utlevande värme, så att du ibland tenderar att kanske temperera och överdimensionera ditt självuttryck. Du kan också överfokusera på en uppgift så att du har svårt ”tåla” att någon annan ger dig råd etc. Om någon annan vill bestämma över dig så kan det leda till en form av maktkamp om ingen ”ger sig”. Du behöver i så fall hitta balans mellan att leda och diktera och att vara rädd för misslyckande.

Det hjälper dig att växa i värdighet, att komma loss ur hämningar men ha självkontroll, att agera utan egoism och erövra med ett ödmjukt självförtroende. Först då sker stora saker, och om du går en andlig väg väcks din ”glory” och du kan nå långt inom den sfären!

 

… Saturnus i Jungfrun

utmanas du i rutiner, att följa planering, noggrannhet, ängslighet för hälsa, att komma överens med eventuella medarbetare.
Saturnus lektion. Din utmaning är att bekämpa en benägenhet efter att bli för fast i det dagliga, i detaljer eller analysering och att se till det längre sammanhanget samt släppa ogrundad oro. Du kan behöva lära av att vara för exakt, ”petnoga” och kritisk eller genom en benägenhet att vara för sträng och hitta balansen mellan självförnekelse och eftergivenhet.

Eftersom Saturnus är noga med ordning och du har en perfektionistisk sida, så kan denna planetplacering ge dig tålamodet att göra framsteg genom att uppmärksamt kunna fokusera på dina mål. 

Det hjälper dig att växa i disciplin, realism, ansvar, moral och samvetsgrannhet utan att förneka dig själv, att hitta en sund balans mellan självförbättring och acceptans.

 

… Saturnus i Vågen

utmanas du i rädsla för avslag i relationssammanhang, låta andra dra nytta av dig och upprätthålla balans i dina relationer.

Saturnus lektion. Du kan behöva lära genom partiskhet och opartiskhet, taktfullhet, idealism, obeslutsamhet, mellan ouppriktighet och uppriktighet. Att upptäcka och behålla din identitet, att dra gränsen mellan andra och ditt jag.

Saturnus hjälper dig att utveckla en diplomatisk hållning. Ditt sinne för livets former och skönhet kan med åren utvecklas och leda till en seriös framgång inom artisteri – med åren.

Det hjälper dig att växa inom partnerskap och vara lojal, vilket gör att du kan främja jämlikhet och balans, att undersöka båda sidor av varje situation innan du fattar ett beslut!

 

… Saturnus i Skorpionen

utmanas du i djupa relationer, i att släppa taget (”släppa kontrollen”) och din rädsla för de "mörkare sidorna" i tillvaron och dina egna skuggsidor samt att bevara eller gräva i hemligheter (det dolda) och förstå orsak och verkan.

Saturnus lektion. Du kan behöva lära genom ”fasthållande, okänslighet för andras känslor och eventuella hämndkänslor eller att genom ha svårt för att förlåta.

Du kan vara ganska hemlig om dina planer, vilket innebär att du överraskar med dina erövrade mål. Du trivs med att hålla andra på tå eller att vara hemlig. Saturnus ger drivkraft och bromsar dig, vilket gör dina handlingar mer avsiktliga och ”taggar ner” maktbegär eller att pressa dig själv till stora framsteg.

Det hjälper dig att växa så att du effektivt och oegoistiskt kan använda makt på ett mer indirekt sätt, att vara mäktig utan att vara kontrollerande, att använda energi målmedvetet, vara disciplinerad, hänsynsfull och att släppa det gamla som annars kan hindra dig att komma vidare.

 

… Saturnus i Skytten

utmanas du genom frihet kontra (vs) ansvar, att sätta gränser, att vara optimistisk, skepticism kontra (vs) acceptans, att förhålla dig till auktoritet, att se till grunder, expandera kunskaper för att förstå livet i ett längre, bredare och högre perspektiv.
Saturnus lektion. Du kan behöva lära av lojalitet, hängivenhet, regler, trossystem (eller religion), att följa läror eller s k ”gurus”, kanske genom självgodhet eller att vilja ”imponera”.

Du har inte alltid så lätt att alltid vara optimistisk, du ”tror inte på något” bara, därför bygger du upp en ”kunskapsbank” eller söker efter högre mening genom att utforska existentiella frågor i ett långsiktigt perspektiv.

Att sammanföra känslan av äventyr med Saturnus allvar innebär att du analyserar nya idéer eftertänksamt. Du kan sedan välja in eller bort livsförändrande steg. Du kan vara ganska skeptisk men vill ändå försöka förstå. Det öppnar dig för djupare förståelse av dig själv och omvärlden och du kan få ett erkännande för din intellektuella kapacitet med åren.

Du kan ha en tendens att ”överblicka” olika trossystems värderingar och använda av dessa – eller någon av dessa - för att stärka dig själv och andra.

Det hjälper dig att växa moraliskt, att vara förutseende och planera åtaganden långt i förväg samt kunna skapa livstrygghet, vilket ger frihetskänsla, modet att ta större steg inom kunskapsområden och lära ut.

 

… Saturnus i Stenbocken

utmanas du i att motivera dig själv, och ta ansvar, att sträva efter att bygga upp ett rykte och en materiellt stabil framtid.

Saturnus lektion. Du kan behöva lära av hårt arbetande, av överambition, disciplin, att undertrycka dina egna behov, av att agera för principens skull.

Saturnus styr Stenbocken i zodiaken, vilket innebär att du tenderar att vara ansvarsfull, och ”klättra på stegen” för att prestera konkreta resultat eller nå auktoritär framgång.

Målsättningar kan vara ditt tidsfördriv, där du skapar ordning och följer planering med fokus, försök att skapa en att-INTE-göra-lista och ”bara vara” ibland.

Du tenderar att leva efter självpålagda regler som ger dig struktur, känslan av trygghet och att du har en konkret plats i världen där du kan bygga upp något som består ”på äldre dar”.

Det hjälper dig att växa i tålamod och att ta långsiktigt ansvar, att se saker i längre perspektiv, se planerandets manifestation med tiden (det man sår och sköter om bär fukt), att förstå tiden som ett verktyg snarare än som fiende, oberoende, att lära känna din roll i världen.

 

… Saturnus i Vattumannen

utmanas du i rädslor för framtiden, att ifrågasätta ”sanningar”, känna dig fri att gå den väg som du innerst inne vill, vara oberoende av andras tyckande eller gillande.

Saturnus lektion. Du kan behöva lära av det otraditionella, av att ”följa John” kontra (vs) särskilja dig, av regelbrytande och struktur.

Kanske betyder det att göra ett ovanligt karriärbyte eller ta ovanligt sidojobb eller hoppa av en lysande karriärsposition… eller gå emot de som ”vill bestämma över dig”.
Det hjälper dig att växa så att du vågar ”sticka ut i mängden”, kan iaktta olika vinklar, se saker på ett helt nytt sätt, hitta balans mellan frihet och struktur, förmågan att vara systematisk, taktfull fast du driver fram din egen väg och att inte kuva dig under någons makt.

 

… Saturnus i Fiskarna

utmanas du i själsliga frågor, inspiration, andlighet, det omedvetna eller mysticism.

Saturnus lektion. Du kan behöva lära av självuppoffring, fantasifullhet, osäkerhet, odisciplin, ovisshet, trosfrågor och tillit.

Livets motgångar inspirerar dig till att söka bortom vad du har framför dig, för att hitta mening. Saturnus i detta tecken håller dina fötter på marken men att ofta dras tillbaka till verkligheten kan kännas som ett motstånd, men du behöver tid och struktur för att nå andlig stabilitet. Att göra något konkret av dina visioner eller fantasi hjälper dig att uttrycka ditt inre vilket löser upp känslor och blockeringar.

Det hjälper dig att växa själsligt, medialt, intuitivt, andligt, att utveckla ödmjukhet och förstå andras lidande, kunna använda erfarenheter för att hjälpa andra samt kunna utveckla kontakt med ”något” bortom denna verklighet.

~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~

MER ATT LÄSA  

Läs om viktiga planetplaceringar som under flera år speglar vår kollektiva utveckling 

På himlavalvet sker ofta retrograda planetrörelser, som många uppfattar som "dåligt" men är det verkligen så? Läs HÄR.

Lär dig litet grunder i astrologin HÄR.

LÄS MER OM ASTROLOGISKA TOLKNINGAR HÄR.

Astrologisk alkemi & själsåterkoppling efter känslomässiga svårigheter HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar