Texterna är skyddade av upphovsrättslagen. Den som publicerar citat från dessa texter ombeds ange källan med länk.

måndag 21 september 2020

Höstdagjämning i Vågens stjärntecken! Fira med tacksamhet och skapa balans!

Mabon, höstdagjämning sker år 2020 den 22/9 kl 13:31 svensk tid. Det är tiden för firande av den andra skördesäsongen. Det är en tid när vi samlar gåvorna från fälten, fruktträden och trädgårdarna och sätter i förvaring, det är tiden för skördefest. 

Det är tiden då natt och dag är lika långa; det är alltså en tid att uttrycka tacksamhet, slutföra projekt och att hedra en stund av total balans – och att hämta styrka inför vintern i denna energi.

Höstdagjämningen markerar att vi går in i skuggan av vårt liv men vi vet ju att ljuset kommer tillbaka. Precis som under vårdagjämningen är det en tid för balans mellan mörker och ljus. Men nu flyttar vi från ljuset till mörkret, från värmen till kylan... Medan vi samlar skörden förbereder vi oss inför vintern som nalkas.

Höstdagjämningen sker varje år i balansens stjärntecken Vågen, vilket är en inbjudan till att kunna skapa balans i våra liv mellan ljus och skugga, mellan glädje och sorg, mellan lätthet och kamp. Universum arbetar på att skapa balans alltså, så följ med i flödet!

Höstdagjämningen i Vågens stjärntecken är ett tillfälle för reflektion kring temat balans, uppskatta dualitet i alla dess former och att förstå att alla utmaningar vi upplever är tillfälliga. Universums ebb och flod rör sig konstant vilket hindrar oss från att vara ”låsta”, oavsett hur vi känner oss ”i det kosmiska flödet”. 

Det är trots allt den tid då det är lika många timmar av ljus och mörker. Medan vi firar Jordens gåvor, accepterar vi också att Jorden dör. Vi har mat att äta, men grödorna är bruna och går i vilande. Värmen ligger bakom oss och det ligger kyla framöver. Läs mer HÄR: 

~*~*~’’¤’’~*~*~ ’’¤’’~*~*~’’¤’’~*~*~

 

Tips och inspiration för att fira höstdagjämning

 

Vi uppmuntras denna tid att "skörda vad vi sår", både bokstavligt och bildligt. Många markerar högtiden genom att njuta av säsongsbetonade livsmedel som äpplen och rotgrönsaker. Många följer också ritualer som hedrar gåvorna.


Det du ger får du åter! Det gäller väldigt mycket när vi har med naturen att göra, men det rör sig inte om pengar, för naturen ger oss det vi behöver för att leva gott på planeten. Vår tacksamhet, vår respekt och omvårdnad är vad vi ger och vi får tillbaka varje år – bär, svamp, frukt, rotsaker, grönsaker etc… Ju mer vi tackar, visar respekt och ger omvårdnad desto mer ”kommer åter”.

Det finns ingen särskild plats där gåvorna kan firas. Man kan göra ett enkelt arrangemang av det skördade som håller under några veckor: Detta altare görs vanligtvis på ett bord eller någon annan lämplig yta och kan också innehålla många av skördevilans symboler och färger. Det kan även utsmyckas med olika jordbruksredskap. Man kan ha ett apelsinfärgat eller gult ljus på detta altare. Utöver det så lägger man av det man skördat: t ex ett äpple, några örter/kryddor, litet torkade frön från höstskörd, kanske pumpa (om man har) … etc. Man kan, om man så vill, lägga dit tall, tistel, ormbunke och/eller ekollon. Man kan tänka ”höstigt”/”höstaktigt”, vad gäller gåvor på detta enkla altare.

Känner man för det kan man lägga dit höstlöv, en bukett blommor, bild eller figurer av djur är bra att lägga dit. Några av de färger som är associerade med denna vila är skördens nyanser: apelsin, brun, guld, rödbrun och röd. Vill man elda kan man göra eldningsmaterialet av träd som tall, äpple och ek. Man kan göra pinnarna av hassel.

Om man inte har skördat någonting själv, är det en bra tid att gå till en gård och be att få något som man där kan avvara (ett äpple, en morot eller något annat) så man kan ha det skördade på altaret. Eller man kan helt enkelt gå till skogen och hämta svamp och använda, kanske tillsammans med några örter och höstblad. Man kan också plocka ätbara blad som maskrosblad eller bär i skogen och lägga dit. Mer behövs inte.

~*~*~’’¤’’~*~*~ ’’¤’’~*~*~’’¤’’~*~*~

 

Exempel på ritualer/ceremonier för höstdagjämning

 

I årsrytmen är höstdagjämning en tid för vila och firande efter det hårda arbetet med att samla grödor.  Varma höstdagar följa av kalla nätter, då den gamla solguden återvänder till gudinnans omfamning. 


Medan vi firar Jordens gåvor accepterar vi också att jorden dör – eller går ini i vilans dimension. Vi har mat att äta, men många grödor har blivit bruna och är vilande. Värmen är bakom oss, kyla ligger framför oss. 


Här är några ritualer som man kanske kan prova eller inspireras av och sedan göra det på sitt eget sätt. Kom ihåg att det ska följa höstens skörd, höstens färger etc och att fokus handlar om tacksamhet för den föda som hösten ger. Det är en tid att dela vårt överflöd med de mindre lyckliga – vi ska fira och ge bort mat (om vi har fått grödor eller kanske plockat bär eller svamp) och inte hantera pengar, för så är den sanna urgamla jordiska energin denna tid, som vi inte bör hantera annorlunda. Vi ska ge bort för att "stimulera" att vi "får" och detta handlar alltså om det som växer - och det vi får är överflöd av växande föda nästa gång det ska skördas.


Så hur går man tillväga för att fira?


Man kan gå ut i naturen och bara känna tacksamhet. Man kan dekorera ett bord/bänk/stol inomhus eller utomhus med höstens grödor och symboler, man kan tända ett ljus och meditera på tacksamhet.
Man kan ge bort av det som växer på den egna gården/marken till andra som t ex inte har äpplen, rotsaker eller något annat.

Man kan gå ut och trumma och tacka för gåvorna, man kan ha en riktig trumma eller trumma mot något i naturen…

Det är det enkla, vill man vara mer avancerad kan man göra så här (som ex):
Man ritar en cirkel framför ett dekorerat altare (utomhus) och håller upp en korg med löv och sprider dem långsamt så att de faller ner till marken i cirkeln. Man säger ord som dessa:

Bladen faller,
dagarna blir kalla.
Gudinnan drar sin mantel av jord runt sig
när du, o stora solguden, seglar mot väst
till det eviga förtrollade landet,
svept i nattens svalka.
Frukter mognar,
frön droppar,
dag och natt är balanserade.
Kalla vindar blåser in från det nordligas klagan.
I denna till synes utrotning av naturens makt, o välsignad
gudinna, vet jag att livet fortsätter.
Ty våren är omöjlig utan den andra skörden,
så säkert som livet är omöjligt utan döden.
Välsignelser över dig, o fallen Gud, när du reser in i
länderna av vinter och in i gudinnans kärleksfulla armar.

 

Lägg ner korgen och säg ungefär:

O Nådig gudinna av all fertilitet, jag har sått och
skördat frukterna av mina handlingar, goda och svåra.
Ge mig modet att plantera fröer av glädje och kärlek under det
kommande året, att förvisa elände och hat. Lär mig hemligheterna
om klok existens på planeten.
O lysande natt!

 

~ Stäng cirkeln

 

Andra sätt att fira


Be om välsignelser. När man tänder ett ljus kan man kalla på gudinnan i sin moderliga aspekt och/eller be grönskans gudom att välsigna skörden.

Meditera över balans. Detta är särskilt användbart om man är en familjevårdare, men också om man har ett jobb som känns stressigt eller har mycket personliga draman. Man kan då reflektera över hur man hanterar det, hur man hanterar sina och andras känslor och hur lätt ens sinnesro kan störas. Man kan tänka på hur man ska kunna minska stress och få mer balans.

 

Be för fred. I en värld som inte är i balans är det särskilt starkt att be för fred och stabilitet vid höstdagjämningspunkten!

Hedra höstdagjämningens mörka moder: Denna ritual välkomnar den mörka moderns arketyp och firar den aspekten av gudinnan som vi inte alltid tycker är tröstande eller tilltalande, men som vi alltid måste vara villiga att erkänna.

Gör en äppelritual: lägg fram äpplen och tacka innerligt gudarna för deras överflöd och välsignelser, och man ska verkligen känna att man njuter av Jordens magiska gåvor, nu innan vintern kommer.

Tacka, tacka och tacka för födan! Det gläder naturgudarna och ger ett överflöd av grödor som gensvar.




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar