Texterna är skyddade av upphovsrättslagen. Den som publicerar citat från dessa texter ombeds ange källan med länk.

lördag 11 juni 2022

Horoskop för Gandhi (1869 –1948) andlig rättvisekämpe & "stamkund" i fängelset

Mahatma Gandhi föddes 2/10 1869 som Mohandas Karamchand Gandhi i Indien.

(Jag har markerat de astrologiska kopplingarna med gult.).

*¤*~~*¤*~ ~*¤*~~*¤*

~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤

Mina texter på denna blogg är skyddade av upphovsrättslagen, info HÄR. Du som publicerar citat, lägg med länken till denna sida.

  ~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~

*¤*~~*¤*~ ~*¤*~~*¤*

Det var verkligen ”motsättningar” i Gandhis liv– hyllad för sin fromma kamp, flera år i fängelse, våldsamma rabalder och mördad..Det fick mig att tänka på Uranus! Och visst – Uranus konjunktion Medium Coeli samt i kvadratur till Ascendenten finns i Ganhis horoskop! En s k ”uraniker” - men han var också en s k neptuniker.

Gandhi kämpade för mänskligheten (Uranus-Medium Coeli) och drevs också av ”moderlighet”(Medium Coeli i Kräftan)! Hans starka skorpionegenskaper (Mars, Venus, Merkurius) tycks aldrig ha gått över i hat kan vi ana med tanke på hans liv. Men det motsatta skedde, (vilket är vanligt när det handlar om starka Skorpion-Pluto-egenskaper i horoskop), han väckte hat mot sin person, och det blev hans död…

Djupast sett drevs han säkert av det som han önskade likt alla Vågar; att nå fred och frid…

Jag har ju alltid tyckt att han har varit ett föredöme, även om jag bara läst litegrann om honom, jag har länkat det jag hittat online (längst ner) för att utifrån det som beskrivs om honom kolla hans horoskop.

Tidig ålder

Gandhi föddes in i vaishya-kasten (företagarnas kast) – det speglas bl a av ”härstamningspunkten” Imum coeli i Stenbocken som ju står mycket för traditioner – vilket stärks av Månen i det astrologiska Huset 10. Imum coeli har en kvadratur till Neptunus, som ju är den mest andliga planeten (utöver att den står för inspiration och medmänsklighet m m).

Fadern tjänstgjorde som chefsminister i olika indiska stater och var alltså inte så mycket närvarande. Det kan vara så med Solen i Hus 12. Så Gandhi levde med sin fromma mor som var djupt religiös och som fastade regelbundet – och Månen (rötter-modern) har en trigon till andliga Neptunus.

Gandhi växte upp (Månen) med att dyrka (Lejonet) den hinduiska guden Vishnu,och lärde sig tidigt lärosatserna om ahimsa; att inte skada levande varelser, vegetarianism, fasta för självrening, samt ömsesidig tolerans mellan medlemmar av olika trosuppfattningar och samfund.
Här finns många saker som speglas i horoskopet: Månen trigon Neptunus som befinner sig i 6:e Huset, Solen i Vågen som befinner sig i 12:e huset...

Månen som speglar bakgrund/rötter och modersgestalten finns i det dynamiska tecknet Lejonet och har starka aspekter: Det kan tyda på att modern hade en stark personlighet och var den som spelade en viktig roll i att forma hans livsväg (Hus 10) och viljan (Lejon) att göra något av vikt i världen (Hus 10).

Unga Gandhi var en blyg student som var så lättskrämd att han sov med lamporna tända även som tonåring (möjligen innan han ”utvecklade sina solegenskaper i Hus 12?). Under de efterföljande åren påverkades han av en vän att göra tonårsuppror genom att röka, äta kött och stjäla pengar från hushållets tjänare. Uranus som ju är stark kan ju ”vingla en del” innan energin kommer på rätt köl! Men hans samvete ”prickade” honom och han ändrade sig och blev sedan den renlevnadsmänniska han var känd som (Neptunus Hus 6 och Solen i Hus 12). Man kan se att Uranus och Neptunus är ”på kant” med varandra i horoskopet. Det kan tyda på att det kan ha varit mycket ”kamp” också inom honom, men han levde också ut dessa energier vilket bör ha lättat på det inre planet?



Gandhis fru och barn

Vid 13 års ålder gifte Gandhi sig med Kasturba Makanji (också 13 år) i ett arrangerat äktenskap. År 1888 födde hon den första av fyra överlevande söner. En andra son föddes i Indien 1893. Kasturba födde ytterligare två söner när Gandhi vistades i Sydafrika, en 1897 och en 1900. Hustrun dog i Gandhis armar i februari 1944 vid 74 års ålder.

Man kan ana att Gandhi var passionerad när det handlade om kärlek… Hans Mars konjunktion Venus i Skorpionen, opposition Pluto och Jupiter talar för passion, vilket ju kanske till synes “stretar emot” att han levde mycket i celibat. Men han kan ju ha varit passionerad när han väl var yngre eller emellan celibattider? Men man kan “pendla” mellan “hetta-motvilja” när Skorpion/Pluto är starka i ett horoskop, t ex vara “het på gröten” inledningsvis i en relation men inta “motsatta” känslor med tiden (OBS detta är ingen “sanning” för alla med dessa placeringar, men det är vanligt).
Men periodvis renade han sig genom celibatliv m m (Neptunus Hus 6)

När jag läser om Gandhi och hustrun (se länkar nedan), så gick deras äktenskap upp och ner, men jag förstår utifrån det, att det fanns en stark kärlek mellan dem, trots allt. Det stämmer bra med hans starka Venus-Mars samt, att Neptunus Hus 6 påtalar ett andligt renande liv, vilket ju innebar celibat i perioder.

Ett liv i enkelhet och advokatyrket

Även om Gandhi var intresserad av att bli läkare, hoppades hans far att han också skulle bli minister och styrde honom att börja advokatyrket (Saturnus sextil Solen, men också Månen Hus 10).
1888 seglade 18-årige Gandhi till London för att studera juridik och kämpade för att få fotfäste som advokat.

Under Gandhis första vistelse i London, från 1888 till 1891, gick han med i verkställande kommittén för London Vegetarian Society och började läsa en mängd olika heliga texter för att lära sig mer om världsreligionerna (Hus 9 och iver att studera ovanliga, ”energigivande” texter på bred front). ”Den religiösa andan inom mig blev en levande kraft", skrev han.

Han fördjupade sig
i heliga hinduiska andliga texter och antog ett liv i enkelhet, fasta och celibat som var fritt från materiella varor. (Neptunus Hus 6, Sol Hus 12, Mars i Skorpionen spelar också roll i kontakt med så många planeter, bl a Pluto).

När han återvände till Indien 1891 fick Gandhi veta att hans mamma hade dött bara veckor tidigare. År 1885 fick Gandhi utstå sin fars bortgång och kort därefter döden av hans unga barn.

Tillverkade sina kläder, levde och åt enkelt…

1915 grundade Gandhi ett ashram (indiskt tempel) i Ahmedabad, Indien, öppet för alla kaster. Han tillverkade sina egna kläder – den traditionella indiska dhoti och sjal, vävd med handspunnet garn som han spann på en charkha. 

Iförd ett enkelt ländtyg och sjal levde Gandhi ett andligt liv med vegetarisk och, senare, frukteriansk kost samt bön och meditation.

Gandhi genomgick långa (stundtals över en månad) fastor, för både självrening och protest. (Sol Hus 12 i Vågen, behovet att skapa balans, och Neptunus Hus 6 – Väduren som är litet ”eld i baken” – en drivkraft).

Jag anar att han behövde tide
r i stillhet med meditation m m i ashramet för att vila i sitt inre mellan tumultartade händelser i det yttre!

Medborgerlig olydnad och ickevåld: Satyagraha

Efter att ha kämpat för att hitta arbete som advokat i Indien, fick Gandhi 1893 ett ettårskontrakt för att utföra juridiska tjänster i Sydafrika. Vid sitt första framträdande i en rättssal i Durban ombads Gandhi att ta bort sin turban. Han vägrade och lämnade domstolen istället. Natal Advertiser (numera Daily News) hånade honom som "en ovälkommen besökare". Att vara uranisk präglad (han har Uranus kon Medium Coeli och kvadratur Ascendenten) innebär ofta att man hamnar i situationer där man ses som som ”udda, inte välkommen, annorlunda, ”konstig” etc etc” och det kan också leda till att man vill göra något mot orättvisor – inte bara för sin egen skull!

Ett avgörande ögonblick inträffade den 7 juni 1893, under en tågresa i Sydafrika, när en vit man protesterade mot Gandhis närvaro i den första klassens järnvägskupé, även om han hade en biljett. Gandhi vägrade att flytta till baksidan av tåget och tvångsavlägsnades och kastades av tåget vid en station. Så den tågresan i Sydafrika var “startknappen” till hans kamp. Det är väl så, utan något som motiverar brukar “inget hända”- och han har ju många spänningsaspekter (kvadraturer och oppositioner) som “drivkrafter” i horoskopet.

En beslutsamhet väcktes i honom att ägna sig åt att bekämpa den "djupa sjukdomen färgfördomar." Man kan ana den inre starka och intensiva känslan inom honom, kanske hätsk vrede (Mars i Skorpionen), men att han vände bort vrede och eventuella känslor av hatkänslor till handling. Hans visste genom sin andlighet att man inte ska bygga hat!

Gandhi var den förste som banade väg för och praktiserade Satyagraha ("sanning och fasthet") – motstånd mot tyranni genom medborgarnas olydnad utan våld, i stor skala. Gandhi bildade Natal Indian Congress 1894 för att bekämpa diskriminering.

Förkämpen för mänskliga rättigheter

Han organiserade sin första masskampanj för civil olydnad 1906 som reaktion på den sydafrikanska Transvaals regerings nya begränsningar av indiernas rättigheter, inklusive vägran att erkänna hinduiska äktenskap. Han ledde landsomfattande kampanjer för att motverka fattigdom, utöka kvinnors rättigheter, skapa religiös och etnisk harmoni samt undanröja kastsystemets orättvisor (Uranus konjunktion Medium Coeli samt Solen i Vågen).

Efter år av protester fängslade regeringen hundratals indier 1913, inklusive Gandhi. Under påtryckningar accepterade den sydafrikanska regeringen en kompromiss som förhandlats fram av Gandhi och general Jan Christian Smuts som inkluderade erkännande av hinduiska äktenskap och avskaffande av en valskatt för indier.

Månen i Lejonet 10;e Huset, påvisar hans rakryggade, okuvliga envishet…

… ”stammis”i fängelset…

Han fängslades ofta för sina handlingar och ibland i många år, både i Sydafrika och i Indien men uppnådde sitt mål 1947 när Indien blev självständigt från Storbritannien.

Solen i Hus 12, brukar tyda på att man hamnar i ”skymundan” på något sätt, ibland fängelse, ibland genom andligt ”undandragande”, ibland pga ohälsa…

Gandhi och saltmarschen

Gandhi protesterade 1930, mot Storbritanniens saltlagar som förbjöd indier att samla in eller sälja salt samt en tung skatt som drabbade landets fattigaste särskilt hårt, genom en 390 kilometer/240 mils marsch till Arabiska havet för att där samla salt symboliskt trots mot regeringsmonopolet. Han hade med sig några dussin anhängare. När han anlände 24 dagar senare till kuststaden Dandi, växte raden av marscher, och Gandhi bröt mot lagen genom att göra salt från avdunstat havsvatten. Saltmarschen gav dem som bodde vid kusterna rätt att skörda salt från havet.

Saltmarschen utlöste liknande protester, och masscivil olydnad svepte över Indien. Ungefär 60 000 indier fängslades för att ha brutit mot saltlagen, inklusive Gandhi i maj 1930 ( till januari 1931). Protesterna upphöjde Gandhi till en transcendent figur runt om i världen. Han utsågs till Time Magazines "Årets man" för 1930. Jag kan se Månen i Hus 10 i Lejonet torna upp sig i denna tidning!

Gandhi återvände till Indien och hamnade återigen i fängelse i januari 1932 där han fastade för att protestera mot det brittiska beslutet att segregera de som låg på den lägsta rangen av Indiens kastsystem, genom att tilldela dem separata väljare. Den offentliga protesten tvingade britterna att ändra förslaget. Efter sin frigivning lämnade Gandhi den indiska nationalkongressen 1934, och ledarskapet övergick till Jawaharlal Nehru.

Gandhi fokuserade nu på utbildning, fattigdom och problem som drabbade Indiens landsbygdsområden.

Våldet mellan hinduer och muslimer blossade upp innan självständigheten trädde i kraft den 15 augusti 1947. Därefter mångdubblades morden. Gandhi förskräcktes och turnerade i upploppsdrabbade områden med vädjan om fred (Solen i Våen i Hus 12) och fastade i ett försök att få slut på blodsutgjutelsen. Stödmeddelanden kom från hela världen. Vissa hinduer såg i allt högre grad Gandhi som en förrädare för att han uttryckte sympati med muslimer. Neptunus kvad Uranus KAN innebära kaos – ”vågorna kastas runt”!

1900-talets mest kända kämpe för ickevåld fick ett våldsamt slut

En grupp hinduiska fanatiker, som avskydde Gandhis krav på tolerans och fred, satte en bomb några meter från honom, vilket inte gjorde någon skada. Det var inte det första försöket på Gandhis liv, men han sa: 'Om jag ska dö av en galnings kula måste jag göra det leende. Det får inte finnas någon ilska inom mig. Gud måste vara i mitt hjärta och på mina läppar.' Det tycks vara en neptuniker som ”är framme” vid den högsta himmelska porten...

Den 30 januari 1948 höll Gandhi, försvagad av upprepade hungerstrejker, sig fast vid sina morbrorsdottrar när de ledde honom till ett bönemöte. Nathuram Godse dök upp från den beundrande folkmassan, bugade sig för honom och sköt honom tre gånger på vitt håll i magen och bröstet, upprörd över Gandhis tolerans mot muslimer. Gandhi höjde sina händer framför ansiktet i den hinduiska hälsningsgesten, nästan som han välkomnade sin mördare, och föll till marken.

Den våldsamma handlingen tog livet av den 78-årige fredsmäklaren (Sol och Ascendenten i Vågen). Ghandi visade att han var mycket högt andlig in i döden, möjligen färdig på Jorden efter att ha gjort det han skulle för att ”stiga”? Solen i 12:e huset i Vågen sextil Saturnus…

Nästan en miljon människor följde den fem mil långa rutten för begravningståget till Jumnaflodens strand. Upprepade intrång från folkmassan gjorde att resan tog fem timmar och polisen fick röja utrymme med våld medan båren lyftes upp på bålet och kroppen kremerades på traditionellt sätt.

Godse och en medkonspiratör avrättades genom hängning i november 1949. Ytterligare konspiratörer dömdes till livstids fängelse.

Arvet...

Gandhis fredliga kamp förde Indien till självständighet och inspirerade rörelser för medborgerliga rättigheter och frihet runtom i världen.

På grund av Gandhis andliga storhet talar man om honom som Mahatma, vilket betyder ”stor ande”. Han hyllas i Indien som nationens fader (Månen Hus 10 Lejonet).
Satyagraha är fortfarande en av de mest potenta filosofin i frihetskamper över hela världen idag.

Medborgarrättsledare världen över– från Martin Luther King till Nelson Mandela – har gett Gandhi äran av att vara en källa till inspiration i deras kamp för lika rättigheter för sitt folk.

En modig kämpe in i döden, men oj så högt andlig, en sån oräddhet att vara beredd att dö för sin kamp med ett leende – som han utryckte!

Det finns givetvis mer att säga, men detta fastnade jag för utifrån min uppfattning om Gandhi.

*¤*~~*¤*~ ~*¤*~~*¤*

Länkar med info om Gandhi

HÄR HÄR HÄR HÄR HÄR

En fin skildring av hustrunHÄR 

Om parets enorma kärlek och passion HÄR

*************************

MER ATT LÄSA 

Läs om viktiga planetplaceringar som under flera år speglar vår kollektiva utveckling 

På himlavalvet sker ofta retrograda planetrörelser, som många uppfattar som "dåligt" men är det verkligen så? Läs HÄR

Lär dig litet grunder i astrologin HÄR.

LÄS MER OM ASTROLOGISKA TOLKNINGAR HÄR.

Astrologisk alkemi & själsåterkoppling efter känslomässiga svårigheter HÄR.

Energi-astrologi” - Del 1 HÄR

Energi-astrologi” - Del 2 HÄR

Inspiration från ovan HÄR


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar