Texterna är skyddade av upphovsrättslagen. Den som publicerar citat från dessa texter ombeds ange källan med länk.

söndag 14 juni 2020

Se sommarsolståndet 2020 direktsänd online från Stonehenge!

Varje år vid sommarsolståndet välkomnar Stonehenge besökare från hela världen för att uppleva den på denna historiska plats. Människor samlas över natten på den forntida platsen i Wiltshire, England, för att titta på soluppgången ovanför ringen av stående stenar på årets längsta dag.

Att bevittna sommarsolståndet på Stonehenge är en tradition och ett speciellt ögonblick för många runt om i världen, inte minst för druid- och hednisk tradition som har en andlig koppling till solståndet, kring vilken man tror Stonehenge upprättades 2500 f.krVid ritualen förenas besökare som knackar på Heel sten (Heel stone) och sjunger i de första strålarna av solljus.

Enligt BBC News samlas uppskattningsvis 10 000 människor vid monumentet för att se Solen stiga bakom Heel stenen, som markerar ingången till den antika cirkeln, och solstrålar strålar in i dess centrum som markerar början på den längsta dagen på året.

Vi kan i år se sommarsolståndet direktsändas från Stonehenge för första gången någonsin. Det beror på att pandemin gör händelsen osäker, så man tar den till världen via livestream. Så den som vill se Solen gå upp över Stonehenge för att markera sommarsolståndet, har nu sin chans att göra det - gratis. 

English Heritage kommer att fånga ögonblicket på sina sociala mediekanaler (även Youtube) och sända det den 21 Juni till alla som är villiga att vakna tillräckligt tidigt för att se på.

De hoppas att deras livestream erbjuder en alternativ möjlighet för människor nära och långt bort att få kontakt med denna andliga plats vid en så speciell tid på året. Och de ser fram emot att välkomna alla tillbaka nästa år.

Sommarsolståndet på Stonehenge kommer att vara live - i Sverige kl 23.43 den 20/1.  

English Heritage har meddelat att de kommer att filma den berömda Heel Stone när Solen stiger bakom den 21 Juni kl 04:52 BST – svensk tid: 05.52.

Tänk för tusentals år sedan samlades druider sannolikt på denna plats. De bevittnade midsommarsolen stiga över horisonten och över dessa höga stenar i en vacker harmoni med naturen. Och nu, långt senare, kan vi uppleva det genom livestream. Visst att titta på en video är inte detsamma som att vara där personligen. Men för alla som kanske inte kommer att besöka Stonehenge någon gång, oavsett pandemi, är det en unik möjlighet. Det är inte heller som att titta på turisters video på sociala media. Vi får också se soluppgången utan en mängd människor som blockerar utsikten.

Om du vill veta hur du gör för att se sändningen 
Gå in HÄR
Eller gå in HÄR.

¤~*~¤~*~¤~*~¤~*~¤

Läs även "Nymåne, solförmörkelse ”Ring of Fire” i Kräftan & sommarsolstånd den 20-21/6 2020 – ”kosmisk triggerpunkt”" HÄR.


¤~*~¤~*~¤~*~¤~*~¤

Mer att läsa om direktsändningen i Stonehenge vid sommarsolståndet







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar