Texterna är skyddade av upphovsrättslagen. Den som publicerar citat från dessa texter ombeds ange källan med länk.

torsdag 22 november 2018

Nyupptäckt komet passerar November/December 2018 ~ Har kometer inverkan på mänskligheten?


En nyupptäckt komet passerar oss i sin närmaste bana i Jungfruns stjärntecken den 27/11 2018.

Kometen kallad ”Machholz-Fujikawa-Iwamoto”, upptäcktes i början av November 2018, och ökade snabbt ökat i ljusstyrka. Den kastar sig mot Solen i en ”nästan parabolisk” bana som tar den precis innanför Merkurius bana. (INFO).

Komet Machholz-Fujikawa-Iwamoto är
~~ allra närmast Jorden tisdag den 27/11 2018.
~~ allra närmast Solen tisdag/onsdag 3-4/12 2018.

Kometernas svans har visat sig ha en fysisk koppling mellan solfläcksaktivitet och ökad magnetisk aktivitet på Jorden. Det finns en växelverkan mellan kometsvansar och solvinden. Kometens jonhala (dess joniserade gas - plasma) måste betraktas som en del av kometen eftersom den är magnetiskt kopplad till kometens huvud. (INFO). En komet kan utlösa en stor solfläck och kosmisk strålning, vilket troligtvis skedde 775 e.Kr enligt forskning. Om det sker i nutid kan det slå ut elektricitet på Jorden och skapa kraftfulla norrsken. Data säger dock att sådana händelser inte sker mer än en gång varje tusen år. (INFO).

Kometer och meteorer har fascinerat mänskligheten sedan de först upptäcktes på natthimlen. Ja, ”Vi är alla skapade av stjärnor: Hälften av våra kroppars "atomer" har bildats bortom Vintergatan". Om vårt ursprung är mycket mindre lokalt än man trott och saker omkring oss är kopplade till avlägsna föremål på himlen så är det inte konstigt om vi är intresserade av himlafenomen. (INFO). De är ju en del av oss. Så kanske kometer har en inverkan på mänskligheten?

Då kometer kommer långt bortifrån menar man att de kommer med kosmiska budskap och förr trodde man faktiskt att det innebar ”dåliga omen”.

Men ska man verkligen bara tolka dem så (om man är intresserad av deras eventuella budskap)?

Kommer kometer med budskap?

I gamla kulturer växte ofta myter och legender som förklaringar till kometer. De har blivit märkta med sådana titlar som "Doom's Harbinger" (förebud om undergång). De har betraktats både som katastrofer och gudarnas budbärare. 

Varför bävade många kulturer vid synen av en komet? Kanske för att när människor som levde i forntida kulturer tittade upp, var kometer de mest anmärkningsvärda fenomenen på natthimlen, till skillnad från andra. De flesta himlakroppar färdas med regelbundna, förutsägbara intervaller, och kan därför kartläggas och förutsägas, men en komets rörelser ter sig alltid oförutsägbara. Många kulturer trodde därför att gudarna skickade dem ”dikterade” budskap.

Vissa kulturer läste budskapet av de bilder som de såg när de tittade på kometen. T ex liknade kometsvansen huvudet på en kvinna, med långt flygande hår, en symbol för sorg… så de trodde att gudarna som sänt kometen var missnöjda. Andra tyckte att kometen såg ut som ett eldigt svärd över natthimlen, ett traditionellt tecken på krig och död. Kometerna har genom historien klandrats för några av historiens mörkaste tider.

En favoriserad förklaring till Betlehems stjärna är att den var en mycket ljus komet. Många tyckte om den kometidén, vilket märks på ganska många julkort (INFO INFO)

Tänk om en del kometer kommer med budskap om ”ljus i mörker”?

Kometer och astrologi

Kometers astrologiska betydelse har varit föremål för mycket studier, men hittills har inga konkreta slutsatser nåtts. Förslag har förts fram om att Donate's komet, som registrerades första gången i Juni 1858 och uppnådde sin maximala glans den 9 Oktober, var en faktor i Theodore Roosevelts födelse, född 27/11 1858.  

Det antas att kometer driver fram historiska händelser; att de då verkar genom individer vars födelse sammanfaller med deras synlighet, därför är deras effekter så sena att de ofta förbises. (Hela texten HÄR)

Astrolog
Rod Chang skriver om kometer i astrologin: Citat: När en komet sammanfogar en planet eller en fast stjärna, påverkar det temat för den planet. En komet som passerar Merkurius kan till exempel medföra problem relaterade till transporter och broar. Det är de gamla astrologernas synpunkter. Utan tvekan händer både mänskliga och naturkatastrofer ofta när en komet dyker upp."....” Vidare skriver han: ”När de upphettas släpper kometerna ut gaser, men vad representerar detta? Frigörandet av idéer och känslor?” … och ”frigöra" kan också betyda "att bli befriad".

Kineserna kallar kometer "kvaststjärnor", och associerar dem vanligtvis med otur. Men Rod Chang menar att vi bör komma ihåg att kvasten är till för att städa och sopa bort onödiga saker med, vilket vi måste göra för att bereda utrymme. Vi kan säga att detta är oundvikligt - nya chanser kommer fram genom destruktiva krafter. Chang menar också att kometer har en avgörande roll när det gäller innovation. (Hela texten HÄR)

Halley's kometobservationer och vår historia

Alasdair Wilkins har skrivit om Halley's kometobservationer och vår historia de senaste 2500 åren.

Wilkins skriver, här citerat: ”Forntida grekiska texter avslöjar den tidigaste observation av solsystemets mest kända komet för 2.500 år sedan. Sedan dess har Halley's Comet upprepade gånger kommit in i historien, och tillskrivits störtade arméer, födelsen av imperier, och till och med dödat Mark Twain.” (Hela texten HÄR

Komet Machholz-Fujikawa-Iwamoto 2018 
i Jungfruns stjärntecken

Jungfrun är det enda stjärntecken som representeras av en kvinna: Allmänt relaterar tecknets tema till bl a dagliga uppgifter, tjänst utförd åt andra (ofta inom arbetslivet, men inte nödvändigtvis), rutiner och hälsa.
Men tecknet hanterar mer ”övergripande” verksamheter, miljöfrågor, skötsel av det som växer och frodas, läkarkonsten (enligt Hippokrates ”modell”) och naturliga val.

Under medeltiden var Jungfrun ibland associerad med den välsignade Jungfru Maria. Naturen är vår egen speciella gudomliga Mor – en ”Jungfru Maria” i relation till vår utveckling och hur vi behandlar hennes renhet. D v s vår goda vilja att göra gott för detta.

Det är ett jordtecken representerad av en kvinna, feminin till sin energi, samtidigt som tecknet representerar oskuldsfullhet, renhet och ädelhet vilket hänvisar till högre medvetenhetstillstånd av andlig utveckling.

Jungfrun avbildas ofta bärande ett majs- eller vetestrå, och den högre symboliken indikerar skördens gudinna. Jungfruns årstid är skördetiden under sensommaren. Med detta strå i sin hand står hon för arbetskraftens frukt eller skörden som man skördar efter att ha satt in rätt mängd arbete. Det som ger det bästa av att vi på planeten är noggranna med natur och miljö... 

Jungfrun symboliserar vad vi ”matar våra kroppar” med och därmed vårt välmående. Kan det antyda att vi får skörda det vi sått? Så vad har vi sått?
Och vad vill vi så? Jungfrun säger: ”Bara det som är rent.".

Som jag nämnt tidigare så kallar kineserna kometer för "kvaststjärnor" och som Chang påpekar: ”Vi bör komma ihåg att kvasten är till för att städa och sopa bort onödiga saker med, vilket vi måste göra för att bereda utrymme, att nya chanser kommer genom destruktiva krafter”.

Så kommer kometen denna gång med ett budskap om något som är kopplat till detta. Kan den indikera att det är dags för oss att i bästa jungfruanda skapa ordning i naturen för människors och djurs välmående? Kanske också budskapet är att det ordnar naturen annars genom att sopa bort det onödiga, precis som Jungfruns tecken symboliserar?

Men jag tycker också att budskapet ett ”ljus i mörkret” passar bra så här när vi närmar oss julen!

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

MER OM KOMET Machholz-Fujikawa-Iwamoto

Spaceweather rörlig bild på ”Machholz-Fujikawa-Iwamoto”. HÄR

Se kometens bana på Youtube (även Venus och Merkurius är med) HÄR

Mer om ”Machholz-Fujikawa-Iwamoto”HÄR.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar