Texterna är skyddade av upphovsrättslagen. Den som publicerar citat från dessa texter ombeds ange källan med länk.

tisdag 11 juni 2019

Saturnus konjunktion Pluto i Stenbocken 2019-2020: Tid för avsiktlig & väl övervägd förändring


En Saturnus-Pluto-konjunktion sker en gång ungefär var 28 - 29 år, även om det inte handlar om samma astrologiska tecken varje gång. Varaktigheten är ungefär 10 månader (en grad per månad).

Detta är den typen av transit som är större än någon enskild person! Det påverkar stora grupper av människor.

Saturnus konjunktion Pluto representerar i världslig/global astrologi ”den stora massan”, världshändelser, stora organisationer som multinationella företag, supermakter, myndigheter, beslutarorgan och handelsblock etc. Det hela förstärks av att aspekten sker i Saturnus eget tecken, Stenbocken.

Vi är alla någon  "i den stora massan" och om denna konjunktion aspekterar planeter eller punkter i vårt eget horoskop, så är vi givetvis mer personligt i kontakt med dess energi.

Nyckelorden för den här Saturnus-Pluto-konjunktionen i Stenbockens tecken är intensitet, manipulation, äganderätt, behärskande, girighet, styrande, maktfullkomlighet och ”järnhand”., men också avsiktlig och väl övervägd förändring och hur positiv eller negativt som manifesteringen blir, ja det beror på flera faktorer. Bl a hur vi agerar eller låter bli att agera där det behövs... det handlar om  karma, vilja och fokus, tillsammans med moral som några exempel.

Det är en formidabel, sällsynt och potentiellt aspekt som kan bli fantastisk OM energin används med de bästa intentioner och skärpa!

Den här aspekten är exakt i Januari 2020. Men det började redan under slutet av 2018 och är allt starkare pågående detta år, 2019 eftersom dessa två kraftplaneter redan finns i orbis. Pluto lurar på de aktuella graderna 19-23 (ca) från slutet av 2018 till slutet av 2020.

Så, hur kan denna konjunktion-aspekt tolkas astrologiskt, vad är det för teman som aktualiseras av denna aspekt?

Energin tolkas astrologiskt att bl a den befintliga ordningen faller samman och formen av en ny ordning ersätter den, manifesteras. Om än att det tar tid, eftersom Saturnus och Pluto i Stenbocken är kvarnar som mal ganska långsamt men effektivt. Eller drar långsamt nya fåror... som två enkla liknelser.

Att förvänta är bl a propaganda från ledare om kraftspel, världshandel och livsmedel. Det sker säkert debatter, budskap, påståenden eller avtal om dessa saker, samt maktutövning, manipulation och undanhållande av ”maktens verkliga planer. Men massorna kan också bli allt mer skeptiska och därför också visa motstånd eller rent av protestera mot förändringarna därför att de inte känns befriande och lättsamma (det är Saturnus-Pluto i Stenbockens baksida), något som kan ske både ”bakvägar” likaväl som officiellt. Men som sagt, det finns en positiv och en mindre positiv sida av denna aspekt och viktiga lärdomar.

Den här aspekten handlar också om motstånd, ”att ta tag i bromsen”. Men om folket/massan agerar med motstånd så kan ”makten” agera med motstånd, också.

Utifrån tidigare erfarenheter kopplade till astrologin, så finns det globalt sett två tänkbara effekter av denna sällsynta och extremt kraftfulla konjunktion som kan manifestera sig i vår värld - men skräms inte av detta, utan fundera över sådant som karma, "meningen" och lärdomar som ju tillhör alla dessa tre inblandade; Saturnus, Pluto och Stenbocken tillsammans:

1: lågkonjunktur
2: krig

Tänk på tre tidigare Saturnus - Pluto konjunktioner:

1)1914, som sammanföll med första världskriget
2)1947, som såg en världsomspännande lågkonjunktur och början av det kalla kriget
3)1982, vilket ledde till ekonomisk stagnation, Iran-Irak-kriget och Sovjetunionens invasion till Afghanistan.

När Saturnus och Pluto är i exakt konjunktion Januari 2020 sker ett stellium med Solen, Merkurius, Saturnus, Pluto och Ceres, alla i kvadratur till Eris. 

Denna transitering
indikerar djup och ”ombyggande” förändring som handlar om uppbyggda strukturer och även äldre traditioner och indikerar en period av störd ordning och omvälvning, politisk oro, utrensning av det förflutna och begränsade resurser. Det som börjar som en enkel spricka i dammen kan alltså utvecklas vidare… Men sprickor kan lagas, de kan hindras om man gör något i tid! Saturnus och Pluto tillsammans här handlar om att "rensa och laga och bygga upp", men det tar tid.

Även om det inte går att ”sticka under stol” att denna aspekt i detta tecken antyder en tung period som får många att känna oro och pessimism, så låt oss inte nedslås. Gå inte in i energin att kanske oroas över att t ex inte ha tillräckligt med något. Att inte "ha allt man vill ha" , att det kan bli nedskärningar, sämre ekonomi etc.. Många kan som en naturlig reaktion agera för att bevara, spara och finna lösningar och kanske billigare alternativ och till och med hamstra. 

Saturnus konjunktion Pluto som transit tenderar att vara en tid av hårt arbete, seriösa affärer eller "kraftfulla tag" för att förändra "dåliga villkor" för många. Men många kan ”huka sig” istället för att ta tag i ansvar, agera och verka för att förbättra, vilket ju hör till denna aspekt: De låter sig hindras och kan faktiskt känna att det är oöverstigliga hinder som manifesteras.

Vi kan behöva lära oss tålamod och beslutsamhet när vi möter extra ansvar och upplever att det finns litet tid och resurser för att få saker och ting gjorda med lätthet.

Denna transitering kan göra att händelser och människor får oss att koncentrera och fokusera våra ansträngningar på ett visst område av livet. Kanske vill vi agera för att förbättra något som ska kunna ge trygghet och hållbarhet på sikt, eller förändra något som inte verkar fungera bra. Det kan vara ett förhållande eller en karriär eller en viss uppfattning eller ett beteende. Något i vårt liv kan t ex ha överlevt sin användbarhet och håller oss kanske tillbaka, även om vi inte förstår det först.

Att göra det bästa av Saturnus-Pluto-aspekten

Det kan upplevas motigt eller ge besvikelser när vi lär oss vad det är vi måste släppa eller förändra. vi kan känna oss pressade eller belastade av någon i auktoritet, maktutövning eller kanske av en statlig myndighet eller ett stort företag. Eller kanske på grund av ekonomiska indragningar. 

Detta kan påverka ekonomi eller få oss att ge upp en hobby, ett uppdrag eller kanske tid för andra. Det är möjligt att en förändring av omständigheterna begränsar förmågan att njuta av andra delar av livet tills vi tar itu med det som är aktuellt - uppgiften.

Det viktiga är att inte låta rädsla, håglöshet och uppgivenhet tillåtas som förhärskande känslor, utan att både agera för bättre och förändrande villkor och att också ha tillit, även om det emellanåt kan kännas motigt.

På en personlig nivå är det bra att hålla sig informerad, undvika kontrollproblem och vara medveten om att vara flexibel. Omständigheter kan få oss att utveckla inre styrka och uthållighet.

Karaktär är en viktig dygd, något som bl a filosofen Sokrates talade om. Det kräver dock mod, ärlighet och lojalitet mot en själv. En stark karaktär låter oss sova med rent samvete och alltid göra det som är rätt, inte det som är lätt eller vad andra vill att vi gör. Karaktär är därför en exceptionell mental attityd och vår personlighets essens.

Karaktär och personlighet är inte samma sak. Inom psykologi utgör karaktär en del av grunden för personligheten, tillsammans med temperament och färdigheter.

Prövningar brukar ofta bygga karaktärer – framför allt om man försöker att göra något för att ta sig över dem. Det är oftast vad vi gör av det. Och om man saknar karaktär är man kanske inte alltid så önskvärd överallt i alla sammanhang? Saturnus Pluto-konjunktionen i Stenbocken erbjuder alla en chans att utvecklas och bygga på karaktären (var man än står initialt), liksom att förankras och jordas och att också se det reella. Att se verkligheten. Att ”så här är det”.

Det är bäst att närma sig förändringar genom att acceptera det oundvikliga och göra vad som måste göras. Om vi ignorerar vad som blir uppenbart eller vägrar att förändra det som behöver förändras, kan det bli svårare. Värre är att fuska. Omoraliskt eller oetiskt beteende som att ljuga, manipulera eller bryta mot lagen kan få allvarliga konsekvenser som ytterligare skulle begränsa möjligheter och frihet.

Godkänn förändring och gå med flödet. Lyssna på intuitionen och lyssna på råd från de som är äldre, kloka och erfarna! Det här är en tid för en avsiktlig och väl övervägd förändring. När vi släppt de begränsande faktorerna kan vi använda beslutsamhet och uthållighet för att bygga nya strukturer på plats. Det här är en långsam, evolutionär process som bygger nya grunder att kunna blomstra under de närmaste åren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar