Texterna är skyddade av upphovsrättslagen. Den som publicerar citat från dessa texter ombeds ange källan med länk.

tisdag 10 augusti 2021

Astrologins element och ”livscirkeln”

De flesta födelsehoroskop har en ganska jämn kombination av element, vilket innebär att de har planeter och Medium coeli och Ascendenten utspridda i tecken med alla fyra elementen. 

Men om man har fem eller fler i ett element, identifieraar man sig ofta med detta dominerande inslag, oavsett sitt soltecken (födelsetecken/sitt stjärntecken). 

Alla element har, utöver andra faktorer i den astrologiska ”livscirkeln”, vad man kan kalla för en utvecklingsplan eller är delar av en ”hel kaka” vad gäller varje elements egenskaper i de tre inblandade stjärntecknen.

~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~

Det är mina texter på denna blogg. De är skyddade av upphovsrättslagen info HÄR. Så du som publicerar citat från dessa texter ska ange källan med länk. (Jag har fått veta att någon tar av mina texter utan att ange källan - se HÄR om det). 

~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~


De fyra elementen och de stjärntecken de tillhör i zodiaken.

Eld-element

Väduren

Lejonet 
Skytten

Jord-element

Oxen
Jungfrun
Stenbocken

Luft-element

Tvillingarna 
Vågen 
Vattumannen

Vatten-element

Kräftan 
Skorpionen

Fiskarna

 

~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~

Eld-elementen i den astrologiska livscirkeln:

 

* Väduren är eldens ingångsättare eller tändare, alltså starten, den första impulsen och gnistan, där allting i den astrologiska ”livscirkeln” tar sin början, i och med att Väduren är ”först ut”, och som eldelement kommer

* Lejonet därefter som den som bevarar, håller elden vid liv, så att den blir stadig och hög och även gestaltar individulitet och därefter är det elden i

* Skyttens stjärntecken som ökar dess yta, det är i detta tecken som dess omfång växer, genom att tecknets egenskaper”kastar ut” gnistor som sprids vidare utifrån från starten (i Väduren) och upprätthållandet (i Lejonet). Här går elden från Lejonets individualism till en slags frigörande ”kollektiv idealism” att ”breda ut sig”.

~~~ ~~~

Jord-element i den astrologiska livscirkeln:

 

Man kan försöka förstå jordelementen genom att tänka sig att:

* Oxen är den som ger en fast och trygg grund där frön och verksamheter får näring och växer - och i sin tur ger detta näring till allt som ska leva - dvs basen bildas,

* att Jungfrun sedan är den som sorterar och skapar ordning och”gallrar”, den som tar vara på det bästa och ”förädlar skörden” så att det som växer kan stärkas utan att ”växa samman”,

* medan Stenbocken tar vara på detta som resurser och av dess ”virke” bygger strukturer och bevarar, för att nå höjden av personliga ambitioner på ”bergets topp”, det är också tecknet där livet upprätthålls – åldrandets – eller tidens - tecken.


~~~ ~~~


Luft-elementen i den astrologiska livscirkeln:

 

Man kan försöka förstå luftelementets egenskaper i de tre stjärntecken genom att tänka sig att:

* Tvillingarna ”kastar ut eller sprider idéer och tankar i luften” – också ”ordet” eller guds tanke"(Kosmos och vi människor, är egentligen ”ett” den "som tänker skapelsen till existens”) och genom det hålls luften i rörelse,

* att Vågen sedan är den som fångar in eller tar in dessa och på så sätt ”befriar dem från att fara runt” och balanserar dem sedan genom att väga dem för och emot,

* och därefter – och utav lufttecknen den sista - är Vattumannen den som inledningsvis håller fast tankar och idéer och ”tänker om eller vänder” på dem och ser dem ur nya synvinklar, med nya ögon och perspektiv ”och sedan splittrar” dem och spridder dem vidare genom luften som energi eller elektriska impulser... Och på så sätt förnyas de till att bli något annat som är annorlunda och speciellt.


Så kan man symboliskt se hur ”idéer föds fram” av Tvillingarna, balanseras av Vågen och sedan förnyade sprids vidare av Vattumannen...


~~~ ~~~

Vatten-elementen i den astrologiska livscirkeln:


Efter eldelementen (livsgnistan) och jordelementen (livsgrunden -materien) samt luftelementen (livets medvetenhet” - eller idén om livet)... så följer vattenelementen.

Vattenelementen representerar känslor och instinkter som kommer till uttryck i ”deras” tre stjärntecken först genom:

* Kräftan som initierar livets födelse, ombesörjer livet med moderlighet och känslomässiga instinkter samt sköter om ”det lilla”, d v s familjen och hemmet – boet - (även ägget i livmodern), det näraliggande,

* därefter Skorpionen som både kontrollerar känslor och går ner i djupet (känslomässiga lager) och hanterarlivets förorenade materia” och rensar bort (utsöndrar) det, fungerar som ett ”filter”, samt representerar bevarandet av liv genom att ”överleva livets smärta” d v s död och förnyelse, de starkaste drifterna och krafterna som hanterar fara genom att inte förneka eller förtränga det, samt tittar på den mörkare sidan av livet för att inte gå miste om hela sanningen.

* Sist av vattenelementen och sist av alla stjärntecken sluter Fiskarna ”livets cirkel” (Väduren var början), och representerar livets eteriska vatten som i sin mest subtila form sägs vara andlig elektrisk rymd. Detta vattentecken upplöser livets form genom att absorbera”fukt och bli ”genomskinlig” för att”återgå” till den befriade själen som simmar, ”bortåt, försvinner” i oceanens oändlighet (evighetens dimma) samt förlorar känslan för gränser ... 

 

Som den sista i zodiakcirkeln uppfattas vattentecknet Fiskarna ”innehålla” en sammanställning av alla 11 stjärntecken innan, som startade med Väduren, samt är anledningen till att Fiskarna smälter samman, ”känner in alla”, i zodiakens cirkel. Upplösningen ansluter slutet med början, ett skapande slutar (dör) och startar en annan, alltså föds in i en annan dimension och detta fortsätter för evigt i ett cykliskt förlopp.

 

Alltså, från den personliga sfären med känsla för nya möjligheter hos Kräftan, genom övergångsprocessen framkallad av Skorpionen, kommer vi till området för absorberande och sammansmältning hos Fiskarna.


~~~ ~~~~~~ ~~~~~~ ~~~

Beräkna hur starka de astrologiska elementen är i horoskopet


Den övergripande balansen i elementen är intressant att ta del av, men hela horoskopet måste studeras för ett komplett porträtt (allt beror alltid på resten av horoskopet). Det finns särskilda kompensationer för en svagt eller saknat element som kan ha effekten att balansera, om ”ersättningar” finns i horoskopet, t ex genom Hus, aspekter och/eller en viss planet som har ett visst element är kopplad till en personlig planet – t ex är Mars eld och kan kompensera brist på eld, om den är i konjunktion till Solen. 
Men ersättningar tar inte bort bristen. Istället ökar de en önskan om att bete sig som ett visst element, utan att ha färdighet för att göra det, från början.

 

Här följer ett ”poängsystem” för att beräkna styrkan på de element som har placeringar.
Dock detta behöver inte vara det "ultimata räkningssättet" men något att ha "ett öga på" om du är ovan.


Ge 2 poäng till vardera:

  • element för soltecken
  • element för måntecken

Ge 1 poäng till vardera

  • element för Ascendenten (AC-ASC) tecken
  • element för Medium Coeli (MC) tecken
  • element för Merkurius tecken
  • element för Venus tecken
  • element för Mars tecken
  • element för Jupiter tecken
  • element för Saturnus tecken
  • Neptunus, Uranus och Pluto har inte någon särskild styrka i detta fall om de ensamt befinner sig i ett tecken, förutom om de har starka aspekter till personliga planeter och bör tas hänsyn till om ett element är svagt. De får 1 poäng i så fall.

Lägg till en extra poäng för vart och ett:

  • element för härskarplaneten för Ascendenten
  • element för härskarplaneten för Solen

Om en av de ovan råkar vara i det 29: e graden av alla tecken, delas den punkt mellan detta element och elementet av nästa tecken, eftersom det är så nära 0° av nästa tecken. Så ge varje element i det fallet en halv poäng. 


Ett element är dominant om det blir fem eller fler poäng, men 5 är inte så illa. Att ha sex eller fler punkter är starkt dominerande.

Ett element är svagt (eller saknas) om det blir noll poäng, eller 1 poäng. Även om den har 2 eller flera punkter men de råkar vara yttre planeter som Neptunus och Pluto, överväg då det elementet som svagt.

~~~ ~~~~~~ ~~~~~~ ~~~

Brist på något element i födelsehoroskopet

När ett element saknas helt i ett födelsehoroskop, kan det innebära att vissa egenskaper är svagare. Brist på ett element, eller en icke personlig planet bara i ett element, betyder att egenskaperna som tillhör elementet inte uttrycks så starkt och klart. Det kan, i vissa fall, göra det svårt att fungera fullt ut i svaga elementet. 

Men det kan även innebära att personen egentligen inte ser dem som viktiga. 
Men folk med en brist på ett element brukar svara genom att överkompensera för de saknade kvaliteter, och agerar som om de hade det elementet stark.  Ibland kan detta leda till överkompensation, därför att personen vet att det är en svaghet och försöker därför övervinna det. Men det är aldrig lätt.

Brist på himlakroppar och punkter i t ex jordtecken kan betyda att idealen är så höga att de aldrig kan förverkligas på jorden. Eller att det finns en brist på intresse för de praktiska och dagliga frågorna.

Men elementets behöver inte nödvändigtvis saknas helt i personens karaktär. Det kan innebära att dessa egenskaper inte behöver understrykas, eftersom de är medfött väl utvecklade, eller bara av sekundär betydelse i den aktuella livscykeln. En elementbrist eller obalans kan ge en konfrontation, en strävan att lösa och uppenbara något i världen, och det är ur denna kamp och spänning som de mest fantastiska prestationer kommit. 


Ofta kan man stärka upp ett saknat element i födelsehoroskopet genom att man umgås med dem som har just de energierna/egenskaperna som man själv saknar i där, så att man tillsammans når en helhet, en balans genom att man då ofta kompletterar varandra. Speciellt om den andra personen saknar det eller de element som man själv har dominans av i födelsehoroskopet. Det betyder alltså att det element som man har mycket av i sitt eget horoskop är något som man kan dela med sig av. Troligtvis skapar det också en känsla av mening, och balanserar energier för de inblandade personerna. Man ger och får...

Om man har en brist utav ett eller flera element i sitt i födelsehoroskop så söker man sig oftast omedvetet till vänner eller partners med överskott av detta element i sitt födelsehoroskop för att få en balans, eller ett komplement till sig själv.

Över huvud taget behöver vi vanligtvis balansera de fyra elementen med andra för att förvandla vanliga och vardagliga situationer till att bli rikare... Vi balanserar då också våra traditionellt kvinnliga och manliga egenskaper, oavsett kön.

Med brist på eldtecken d v s eldelement i födelsehoroskopet kan en brist på egna idéer och motiv manifesteras. Men man kan faktiskt vara ganska aktiv, men eftersom ens egen energikälla är svag, kanske man måste vänta tills någon annan, med stark eld, ger en idé eller belyser problemet, så att man kan börja agera.

Med eldbrist behöver man hitta sin tro och mening ute i världen, och man kan köra på, på ett fanatiskt, tvångsmässigt och extremt sätt som kan vara ganska ansträngande, och även bränna ut sig. Detta är då exempel på ”oäkta eld”, som aldrig kan vara lätt eller bekväm. Kvaliteten på elduttrycket är då annorlunda. Det är en märkbar skillnad på dessa två typer av uttryck. En eldbrist kan hos en del uttryckas på ett hårt, utmattande, och besatt sätt, vilket ger en aning om att man inte har eldelement i horoskopet.


Man kan känna av en viss energibrist, har svårt att ”flytta på sig” eller är initiativlös, man är passiv och jordnära. Man tenderar att förhala hela tiden, och drömmer om att göra saker, men gör dem aldrig. Andra kan notera att man inte verkar ha någon drivenergi. Det kan dock vara så att man ”lever ut eld” i sin fantasi och drömmar, och kanske det är dessa drömmar och fantasier som är viktigare än verkligheten själv. Så den driftiga energin kan mycket väl gå in i fantasin. Alternativt kan man ha eldiga partners som lever ut detta.


Med brist  jordtecken d v s jordelement i födelsehoroskopet kan en opraktiskhet och dålig förståelse för verkligheten i världen yttra sig. Man kan ha många vackra idéer och fina planer, men man kan kanske inte genomföra dem så att de manifesteras i verkligheten.

Man har kanske lite problem med det jordiska, svårt med att få struktur i livet, att planera och ta ner idéerna i jord... Man måste arbeta hårt på att få sina idéer att formas fram till något konkret och att hantera de vardagliga sysslorna i livet.

Avsaknad av jord kan ge problem att hitta jordning eller ansluta till den jord man föddes till.


Med brist på lufttecken d v s luftelement i födelsehoroskopet tenderar förmågan att uttrycka sig eller kommunicera lättsamt och smidigt tillsammans med andra att reduceras. Man kan vara smart, men kanske inte alla förstår det just på grund av detta, vilket kan skapa en oförmåga att bli förstådd av andra.

Det är troligt att det finns svårigheter med det intellektuella, eller med utbildningssystemet, eller med människor som är experter inom sitt område, samtidigt som man försöker bli respekterad för sin intelligens och sina egna idéer. Men detta kan utmana till att utveckla en större medvetenhet om andras uppfattningar och förmågan att tänka logiskt. Orientering i omvärlden kan annars, istället, vara ett problem så att man kanske ogillar resor liksom hellre arbetar i närheten av hemmet. Man tenderar att inte vilja ”fladdra i väg” och röra sig runt med lätthet i världen.


Med brist  vattentecken d v s vattenelement i födelsehoroskopet kan det yttras som en brist på fantasi. Man lever i ”en värld” av torra, väl uppbyggda och logiska system. Man ser på tillvaron utan att ”smidigt gå i och ur” olika tankebanor. Man håller sig till det man känner till. Det kan finnas tendenser att inte så lätt kunna ge känslomässigt stöd eller är kanske utan intuitiv förståelse för andra människors känslor och bottnar.  

Man kan ha svårt för att förstå andras känslomässiga reaktioner, stämningar och det "översinnliga". Kanske man har en tendens att ta sig fram i livet med skygglappar på mot fördjupning och sådant som ”flummiga idéer och tankar” från andra. Man kan ha svårt att få tillgång till sina känslor. Det betyder inte att man inte har några känslor, för där finns en emotionell sida, även om man är i okontakt med sina känslor. Men man kan ändå lära sig att utveckla sin medkänsla och intuition genom att börja intressera sig för hur andra känner.

~~~ ~~~~~~ ~~~~~~ ~~~

Dominans av något element i födelsehoroskopet

Med dominerande eldelement, d v s flera planeter i eldtecken har man en tendens att vara dramatisk, strålande, framåtblickande, och tror på sig själv. Man har mycket "eld" eller en genuin eldighet vilket gör att man brukar brinna för något med full kraft. Man känner inte att man har något att bevisa. Man gör, agerar och engagerar sig till fullo för att man har en eldig karaktär.  Man behöver inte anstränga sig för att vara optimistisk, för man är det naturligt, eftersom det är så man är ”uppkopplad” (kosmiskt). Man behöver inte övertyga sig själv om att ha tilltro. Man kan också vara dominerande och benägen att investera sig själva i sina aktiviteter. Man kan ha svårt att se andra som separata individer, med egna behov och önskningar.

Eld är elementet med stark manlig energi, som tenderar att försumma de feminina principerna inom sig, bränner allt och får vattnet i kropp och liv att förångas. Eldmänniskor behöver erkänna sina känslomässiga behov.  Utmaningen är att vara lugn och fridsam längs vägen. Med ett starkt behov av att gå framåt, tenderar man att glömma att ett passivt tillvägagångssätt behövs lika mycket som ett aktivt. Att lära sig vara passiv, vila och släppa på den starka viljan som driver på, ger möjlighet att spara eller återvinna lite av sin bortkastade energi.

Med dominerande jordelement d v s flera planeter i jordtecken vill man åstadkomma materialisering av sina önskningar. 

Jordelementet är stelt och orörligt, vilket är särskilt märkbart om man har många planeter i det och inte tillräckligt med elementet av luft för att balansera det. Man tenderar att vara praktisk och värdesätter materiella saker, arbetar hårt och vet hur man gör en plan och omsätter den. Det finns sinne för att vara specifik och konkret och man förväntar sig att alla andra ska dela den praktiska synen på världen och sitt rimliga förhållningssätt.


Jorden representerar själva materien, vår fysiska kropp och därmed vår ekonomi, maten vi äter och vår dagliga rutin. Någon med mycket jordelement har tendenser för en oföränderlig rutin i åratal, ibland för rädsla för att komma ur det. I ett utmanande läge kan man hålla sig till vanor som inte ger glädje bara för att man är övertygad om att man måste eller stannar på ett jobb på grund av ekonomisk trygghet, samtidigt som man försummar sin intelligens och kreativitet.

En utmaning är att möta erkännandet av något så snabbt, instabilt och transparent som luft. Är man starkt präglad av jordelement ur balans måste skaka av sig sina hårda vanor, göra ändringar i sitt liv och sin rutin utan att ångra sig och sluta ifrågasätta alla beslut man redan har fattat. 

För att komma i kontakt med elementet luft bör man läsa, göra sådant som att ta fikapaus och ”bara vara” i känsla av ”ledighet”, gå mållöst och umgås så mycket som möjligt. Man behöver talade ord snarare än skrivet, en bra dator, umgås med de som byter plats och kan lära ut hur man rör sig ”runt”. Man behöver tillåta sig avslappning och stretching. Dans, spontan och livlig, med livfull musik är till stor hjälp för att frigöras.

Med dominerande vattenelement d v s flera planeter i vattentecken sägs att man ofta kan vara för känslomässig. Så man kan hantera mycket lidande, innan man frigjort sig från sina gamla känslomässiga sår och inte ”går in i andras lidande” för djupt. Det finns en känslighet och en skör, sårbar natur, och medkännande så man passar bra t ex som rådgivare och terapeut: det i sin tur hjälper till med de egna djupa känslomässiga såren. Men man måste själv lära sig om sin egen känslomässiga natur. 

Är man starkt vattenpräglad, så kom man till den här planeten för att visa att kärlek är oändlig och att känslor är viktiga. Detta är elementet med de stora möjligheterna, men det kan ändå ”söva” eftersom det är så mycket vatten, vilket då gör det svårt att uttrycka sig kreativt, trots alla talanger. 

I vattenelement finns ”flödet” från alla som levde före oss och alla som kommer att födas.

De som föddes med starka vattenelement står ensamma och det är de som bär oss andra från strand till strand, från vänster till höger. Men även om livet kan vara magiskt och drömmande inuti kan man som ”vattenstark” snurra i cirklar utan att hitta någon väg ut. Trots starkt vattenelement med oändliga möjligheter kan det vara svårt att hitta riktning i det om det inte finns någon kontakt med eldelement. Eldens element brinner starkt som ett vägledande ljus och ger energi, passion och riktning där man kan hitta sina talanger och använda dem på ett flödande sätt genom skapelsen.

Med dominerande luftelement d v s flera planeter i lufttecken har man ofta svårt att passa in i en vardaglig strukturerad ordning i sin omgivning, oavsett om det är ens omgivande miljö, sitt land eller sin arbetsplats. Man kan behöva hitta jordning och förstå vikten av sin egen kropp på ett närvarande sätt. Det finns en tendens att stanna kvar på högre sfärer, där allt är lättare och verkar möjligt. Det är inte lätt att hitta ett sätt att implementera sina idéer, intelligens och kunskap i praktiska saker och verkligen göra dem levande.

För att verkligen lyckas med personlig tillväxt och övergripande utveckling är det viktigt att inte bara prata, utan att också börja göra konkreta, praktiska steg mot uppfyllelse. Det är också viktigt att omfamna känslor, acceptera de negativa lika mycket som det positiva – och frigöra dem.

Om man med mycket luftelement till exempel glömmer att äta kan ”tomheten i magen” påverka alla rationella planer. Jordning balanserar, och att ha en hälsosam daglig rutin, och fysisk aktivitet för att alltid vara medveten om sin fysiska existens. 

******************************************************


De astrologiska elementen och kärlekens vibration


Inom andlighet talas allmänt en hel del om ”kärlek”, både i den meningen kosmisk, gudomlig och den som anses att den s k andligt upplysta har, samt den ”ordinära” mellan människor, men då vare sig något stjärntecken eller dess element kan sakna ”vibrationen kärlek”, så kan man uppfatta att olika uttryck för den finns i de fyra elementen.

Det kan inte finnas ”mer kärlek” eller själ i ett astrologiskt element, något som det annars kan verka som, beroende på beskrivningar som finns om dem. Istället ter den sig helt enkelt olika.


Så inget stjärntecken har ”i sig” mer eller mindre av den än de andra, så att t ex vattentecknen Fiskarna eller Kräftan skulle vara mer kärleksfulla stjärntecken än t ex jordtecknet Jungfrun eller lufttecknen Tvillingarna eller Vattumannen... Något som man annars kan få intryck av då de ibland beskrivs som ”kyliga” eller liknande. Det är dock alltid det personliga födelsehoroskopet som påvisar vad varje person är för personlighet specifikt, samt ödet, m m, men här handlar det alltså allmänt – och kortfattat - om de fyra olika elementen och dess uttryck för kärlek:


Eld: den direkt uttryckta, livsbejakande och utåtrikade kärleken ”I am filled with hot love”

Jord: den trygga, grundläggande kärleken, ”som bara finns där” och ”är”, som en ”känsla i bakgrunden” (vaggan)

Vatten: den smeksamma, ömsinta, omsorgsfulla och vårdande kärleken (moderlig)

Luft: den kommunicerande, toleranta. ”allseende” och ”överseende” kärleken ...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar