Texterna är skyddade av upphovsrättslagen. Den som publicerar citat från dessa texter ombeds ange källan med länk.

torsdag 20 juni 2024

Sommarsolståndet 2024 på norra halvklotet och fullmåne

Varje år mellan
den 20/6 -22/6 sker sommarsolståndet på norra halvklotet. Det är årets längsta dag. Just detta år, 2024, infaller denna höjdpunkt den 20/6, klockan 21:50:56 svensk tid (UTC+1).

Sommar- och vintersolståndet är betydande tider då Solen är längst bort från himmelsekvatorn. Eftersom Jordens axel lutar i en vinkel på cirka 23,5 grader, upplever halvklotet som lutar närmast Solen under solståndsperioden sommar.

Ordet solstånd kommer från latinets
solstitium som betyder "sol, stillastående", att Solen står stilla. Då är Solen direkt ovanför Kräftans vändkrets. Det markerar starten på Kräftans säsong. Från denna dag börjar Solen en ny resa, sjunker varje dag på norra halvklotet och mängden dagsljus blir kortare, tills vi når vintersolståndet och Stenbockens säsong runt 21/12.

~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~

Det är mina texter på denna blogg och skyddade av upphovsrättslagen info HÄR. Publicera gärna citat från dessa texter och ange då källan med länk.

 ~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~

Detta år sker dessutom fullmånen en kort tid efter sommarsolståndet, lite mer än 30 timmar senare, den 22/6 i Stenbockens tecken. Många indianstammar kallar den för Jordgubbsmånen (Strawberry Moon). Läs om den HÄR.

Som ovan så nedan har man ju länge sagt. Om vi ser till himlen och jämför vad som sker under sommarsolståndet kan vi se att det är en tid då naturen förnyas, växer och frodas. Som en spegling kan vi använda denna tid för förnyelse, tillväxt, hopp och förbättringar.

Kräftan styrs av Månen och Solen och Månen kallas de två "ljuskällorna" inom astrologi. När Solen är i Kräftan har vi en blandning av både aktiv och mottaglig energi. Detta är en tid då vår identitet kan anpassas till våra känslor.

~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~

Sommarsolståndet och forntida folk

Sommarsolståndet varje år runt 20-22/6 är en av de fyra ”kosmiska energipelarna”: De andra sker 0 grader i Väduren (runt den 20-22/3 dagjämning), i Vågen (runt den 20-22/9 dagjämning) och i Stenbocken (runt den 20-21/12 midvintersolståndet). Vårt kollektiva fokus förskjuts vid dessa kardinala punkter. På samma sätt kan vårt kollektiva medvetande utvidgas så att vi vill ta del av flödet av den naturliga ordningen i livet.

För många av oss representerar sommaren tid för familj, semester, stranden, grillning, picknicks och tid för vila och avkoppling utomhus. Men det finns en djupare betydelse för sommarsolståndet att utforska när vi ser tillbaka till forntidens folk och firandet av denna speciella tid på året. För forntida folk var sommar-midvinter-ståndet och dagjämningar de tider på året då en ny säsong började. De trodde att slöjan mellan denna värld och nästa blev tunnare när Solen är vid denna punkt på himlen. Därför är naturandar mer aktiva och mer villiga att göra sig kända.

~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~~*¤*~

Sommarsolståndet, Kräftans stjärntecken och fullmåne

När Solen står som högst på himlen dyker vi ner i detta stjärnteckens vattenrike. Det här är ett känslotecken, vars astrologiska härskare är den himmelska kropp som reglerar känslolivet: Månen.

Under kräftsäsongen tenderar känslor att flöda, det går lättare att stämma in vibrationer tillsammans med andra. Ja, man kanske vill vada vid de bekanta vattnen, litet som en krabba (som är den egentliga symboliken med detta tecken).

Kräftans tecken handlar mycket om våra närstående, ofta familjen, men det kan vara andra närstående. Sommarsolståndet kan vara en tid att erkänna våra förfäder och fira livets prestationer. Framför allt när fullmånen når Stenbocken 22/6.

Men innan vi når toppen av berget måste vi först ta oss tid att sätta oss ner och reflektera över vårt förflutna. Genom att ge oss själva denna möjlighet reser vi i våra önskningar in i en framtidens manifestation.

Även om solståndet alltid förknippas med expansion, så når ju Månen sin största potential och kraft vid solståndet. Det innebär att både solståndet och fullmånen är i dess högsta manifesterande kraft.

Det är en tid att hedra naturens stillhet och pausen den tar för att ladda upp, att fira naturens överflöd och allt som erbjuds oss. Med fullmånen sker i Stenbocken, så är det en bra tid att spendera tid ensam och söka inåt efter klarhet. Det kan omfatta den inre, andliga vägen, men kan också innehålla ledtrådar eller insikter om våra nära kontakter.

I stället för att sträva efter yttre aktivitet, antyder fullmånen vid denna tid en mer personlig och inre riktning. Det kan belysa några av de mer meningsfulla och personligen betydelsefulla händelserna som har påverkat oss.

Detta förstärker ytterligare förmågan att resa sig ur askan från allt som har upplevts dränerande eller orättvist, etc, under de senaste sex månaderna och tanka ny energi på ett djupgående sätt. Fågel Fenix energi är i full kraft under detta solstånd.

¤~*~¤~*~¤~*~¤~*~¤


En portöppning vid sommarsolståndet

Vid sommarsolståndet finns det mer energi som stödjer och vägleder oss. Solen når denna tid en årlig nollpunkt, d v s den står på 0 grader i Kräftans tecken. Nollgraderna i alla stjärntecken är kraftfulla eftersom de representerar fältet med oändliga möjligheter, men noll grader i Kräftan råkar också vara en ”global axel”, en mycket laddad punkt på den kosmiska himlen.>En ”Zero Point ~ Gateway aktivering”.

Eftersom det
är en kosmisk öppning med starka energiöverföringar ger det möjlighet att kunna nyttja dess energi för att återuppliva kropp, själ och ande. När det samtidigt är fullmåne sker en ”ände” av det uttjänta. 

Den första av två fullmånar i Stenbocken (22 juni/21 juli 2024) ger direkt efter detta solstånd återfödelse-energi som ett resultat av att man valt att nyttja kraften i denna kardinala solstånds-energi (mediation, ritual och/eller bön etc).

Genom att göra uttalanden (böner, affirmation etc) till Universum, ger man sig själv en möjlighet att starta en förvandling som får stöd av kosmos och naturen. Man ”väcker” en omkalibrering. Att gå inåt i meditation är ett annat sätt att ta del av denna möjlighet. Oavsett var i världen man bor, om man stämmer in sin energi med Moder Jord, känner man sig i linje med hennes rytmer och med den visdom vår moder har att erbjuda. Det öppnar en ”portal” till den egna, inre visheten som sammankopplas med den allomfattande, urgamla vishet som Moder Jord bär på, som sedan är till hjälp på hela den kommande livsvägen. Det ger urkraft och jordning.

¤~*~¤~*~¤~*~¤~*~¤

Tips på Meditation vid sommarsolståndet

Här är en enkel teknik som man kan göra vid sommarsolståndet och se vilken visdom Moder Jord delar med sig av 

Ta ett djupt andetag. Andas in i de förändringsvindar som har präglat ditt liv.

Steg 1: Ställ in en avsikt

Ställ in en avsikt eller bli klar med en fråga som du vill få vägledning om. Här är ett exempel:

Jag ansluter mig till Moder Jord och anpassar min energi till naturen som finns runt mig. Med den här anslutningen ber jag om ett tecken, ett budskap som vägleder mig om (vad du önskar för vägledning)..…..”

Steg 2: Sitt utanför eller titta ut genom ditt fönster

Om möjligt, sitta på gräset med ryggen mot ett träd - oroa dig inte om du inte kan göra det. Var mån om att vara riktigt närvarande. Försök att inte låta ditt sinne vandra och fokusera på det du tittar på. Ta 20-30 djupa andetag, när du gör det kan du föreställa dig att vid varje andetag sammankopplar du mer av din energi med naturens energi.

Steg 3: Stäng ögonen

Stäng ögonen och lita på att du öppnar dem i det perfekta och gudomligt valda ögonblicket. Du kan sitta så en kort eller längre stund. Vad du känner för.

Steg 4: Öppna ögonen och observera det första du ser

Observera det första som fångar din uppmärksamhet. Bedöm inte det. skriv bara ner det eller lägg märke till det. Se om du kan hitta symboliken eller budskapet bakom det som delades med dig. Använd din fantasi. Det kan ta lite tid innan svaret är klart för dig, så var tålmodig.

Några frågor som kan vägleda

Hur fick din vision dig att känna?

Vad var mest framhävt för dig i din vision?

Vad är det vackraste med det du såg i din vision?

Vad är det värsta eller mest obekväma i din vision?

Vad tror du att budskapet betyder?

**~~*~~*<<¤>>*~~^~~*<<¤>>*~~*~~**

Se sommarsolståndet 2024 live från Stonehenge:

Att bevittna sommarsolståndet i Stonehenge är en tradition för många runt om i världen. Besökarna samlas runt Heel sten (Heel stone), knackar på den och sjunger i de första strålarna av solljus.
SE HÄR


Önskar alla en fin midsommar! Hoppas vår stjärna lyser upp med glans!💥

**~~*~~*<<¤>>*~~^~~*<<¤>>*~~*~~**

MER ATT LÄSA  

Läs om viktiga planetplaceringar som under flera år speglar vår kollektiva utveckling HÄR

På himlavalvet sker ofta retrograda planetrörelser, som många uppfattar som "dåligt" men är det verkligen så? Läs HÄR.

Lär dig litet grunder i astrologin HÄR.

LÄS MER OM ASTROLOGISKA TOLKNINGAR HÄR.

Astrologisk alkemi & själsåterkoppling efter känslomässiga svårigheter HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar